Utjecaj destiliranih monoglicerida masnih kiselina i lecitina na strukturu i okus voćnih karamela (CROSBI ID 348221)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Belšak, Sanja
Karlović, Damir
hrvatski
Utjecaj destiliranih monoglicerida masnih kiselina i lecitina na strukturu i okus voćnih karamela
U ovom radu provedeno je ispitivanje utjecaja emulgatora na strukturu i okus karamela, određivanjem organoleptičkih i fizikalno-kemijskih svojstava industrijski proizvedenih voćnih karamela. Organoleptičkim ispitivanjem praćene su promjene na uzorcima karamela proizvedenim šaržnim i kontinuiranim postupkom uz dodatak destiliranih monoglicerida masnih kiselina (E471) i lecitina (E322) i uspoređivane sa standardnim uzorcima. Samo su kod uzoraka proizvedenih kontinuiranim postupkom uz dodatak E471 utvrđeni pozitivni rezultati, dok na preostalim uzorcima nisu primjećene pozitivne promjene. Također je provedeno analitičko određivanje fizikalno-kemijskih svojstava uzoraka. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak emulgatora nije utjecao na spomenuta svojstva, odnosno da su se i u standardnim i u probnim uzorcima dogodile samo očekivane promjene.
destilirani monogliceridi masnih kiselina; emulgator; lecitin; voćna karamela
117/05
engleski
Influence of distilled monoglycerides of fatty acids and lecithin on structure and flavour of fruit toffees
nije evidentirano
distilled monoglycerides of fatty acids; emulsifier; lecithin; fruit caramel
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
07.10.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb