Zamjene za mlijeko u kakao proizvodima (CROSBI ID 348269)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Golik, Iva
Karlović, Damir
Kolovrat, Dubravka
hrvatski
Zamjene za mlijeko u kakao proizvodima
Tema ovog rada bile su zamjene za mlijeko u kakao-proizvodima. U slučaju nedostatka sirovine-mlijeka na tržištu, ispitane su neke zamjenske sirovine. Kakao-proizvodi sa zamjenama za mlijeko ne smiju imati velika odstupanja u kvaliteti i senzorskim karakteristikama. Ispitivanja su provedena sa tri vrste zamjena mlijeka, mliječnim pripravcima: COMBIMEC CPH, COMBIMEC M i FONDOLAC 30. U ispitivanjima su korištena četiri proizvoda: mliječni umak, mliječna masa 1, mliječna masa 2 i masno punjenje. Ispitivanje je provedeno uspoređivanjem standardnih proizvoda i proizvoda sa zamjenskim sirovinama. Fizikalno-kemijska analiza pokazala je da proizvodi sa zamjenskim sirovinama ne sadrže mliječnu mast ili je sadrže u jako maloj količini. Senzorsko ocjenjivanje je bilo pozitivno za sve proizvode. Ispitivanje je pokazalo da se kakao-proizvodi sa zamjenama za mlijeko mogu proizvoditi, ali treba dodati mliječnu mast u količini koja je propisana pravilnikom.
čokolada; kakao; mlijeko; zamjene
76/05
engleski
Milk substitutes in cocoa-products
nije evidentirano
cacao; chocolate; milk; substitute
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
06.07.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb