Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida (CROSBI ID 348283)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grubić, Iris
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida
Okusni 5'- ribonukleotidi (5'-IMP i 5'-GMP) koriste se u prehrambenoj industriji, uz natrijev glutaminat (MSG), kao okusne supstancije koje obogaćuju okus hrane. Za dobivanje 5'- ribonukleotida u ovom radu je autoliziran kvasac Saccharomyces cerevisiae i proučavani su uvjeti optimalizacije autolize. Autoliza je trajala 10 sati (uz konstantno miješanje pomoću mehaničke mješalice) u rasponu pH vrijednosti od 5, 0 do 9, 0 i pri temperaturama od 50 do 70 oC. Najbolji uzorci bili su pri pH 8, 5, na temperaturi od 60 °C (odnos A260/A280 iznosio je 1, 9482). Broj mrtvih stanica nakon autolize iznosio je 93 %. Uzorcima su zatim dodani komercijalni pripravci enzima 5'-fosfodiesteraze i adenilat deaminaze, te im je na HPLC-u određen sastav i koncentracija 5'-ribonukleotida u autolizatu.
autoliza; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae; 5'-ribonukleotidi; HPLC
129/05
engleski
Autolysis optimization of baker's yeast Saccharomyces cerevisiae for 5'-ribonucleotides production
nije evidentirano
autolysis; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae; 5'-ribonucleotides; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
73
13.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb