Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka (CROSBI ID 348294)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bužić, Dario Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka / Karlović, Damir (mentor); Balija, Nadica (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Bužić, Dario

Karlović, Damir

Balija, Nadica

hrvatski

Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka

Vitamini su spojevi prisutni u hrani u malim količinama, a prijeko potrebni za normalan metabolizam živih organizama. Za razliku od većine sisavaca, ljudi nemaju sposobnost sinteze vitamina C te ga prema tome moraju priskrbiti kroz prehranu. Biološka uloga vitamina C iznimno je značajna. Potreban je za sintezu kolagena, neurotransmitera, karnitina, sudjeluje u metabolizmu kolesterola. Vitamin C je također visoko djelotvoran antioksidans. te potencijalni antikancerogen. Šipak je sirovina koja sadrži izrazito velike količine vitamina C. Međutim jedno od svojstva vitamina C je termolabilnost, a proizvodnja marmelade od šipka vrši se na povišenim temperaturama. No, primjenom vakuuma snižava se temperatura procesiranja a time i smanjuju nepoželjne degradativne promjene na vitaminu C. Cilj je ovog rada zaključiti može li se u skladu sa zahtjevima Pravilnika o navođenju hranjivih vrijednosti hrane, 153/ 04, proglasiti marmeladu od šipka značajnim izvorom vitamina C. Značajnom količinom smatra se količina vitamina koja iznosi minimalno 15% od preporučene dnevne količine navedene Pravilnikom, a sadržana je u 100 g proizvoda. Preporučena dnevna količina, prema RDA tablicama, iznosi 60 mg.

vitamin C; degradacija; marmelada od šipka

134/05

engleski

Degradation of the vitamin C during the production of the rosehip marmelade

nije evidentirano

vitamin C; degradation; rosehip marmelade

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

21.12.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija