Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Masti u mesu svinja (CROSBI ID 136349)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Karolyi, Danijel Masti u mesu svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, IX (2007), 6; 335-340-x

Podaci o odgovornosti

Karolyi, Danijel

hrvatski

Masti u mesu svinja

U radu su prikazana glavna mjesta nakupljanja masnog tkiva u trupu svinja (tjelesne šupljine, potkožno, između i unutar mišića), opisana je građa masnog tkiva koje dolazi u sastavu mesa s posebnim osvrtom na sadržaj i sastav intramuskularne masti te utjecaj intramuskulerne masti na organoleptička svojstva mesa. Opisan je sastav masnih kiselina tjelesnih masti svinja s osvrtom na sastav masnih kiselina triglicerida i fosfolipida intramuskularne masti i leđne slanine te je dat prikaz tipičnog sastava masnih kiselina mišićnog i masnog tkiva konzumne svinjetine. Sadržaji osnovnih omeg-6 i omega-3 kiselina (linolne i alfa-linolenske kiseline), kao i nutritivni omjeri masnih kiselina (LA/ALA, n-6/n-3, P/S) u mišićnom i masnom tkivu svinja prikazani su na primjeru nekih modernih i tradicionalnih pasmina svinja i proizvodima.

svinje; intramuskularna mast; leđna slanina; sastav masnih kiselina; n-6/n-3

nije evidentirano

engleski

Pork fats

nije evidentirano

pigs; intramuscular fat; back fat; fatty acid composition; n-6/n-3 ratio

nije evidentirano

Podaci o izdanju

IX (6)

2007.

335-340-x

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)