Masti u mesu svinja (CROSBI ID 136349)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Karolyi, Danijel
hrvatski
Masti u mesu svinja
U radu su prikazana glavna mjesta nakupljanja masnog tkiva u trupu svinja (tjelesne šupljine, potkožno, između i unutar mišića), opisana je građa masnog tkiva koje dolazi u sastavu mesa s posebnim osvrtom na sadržaj i sastav intramuskularne masti te utjecaj intramuskulerne masti na organoleptička svojstva mesa. Opisan je sastav masnih kiselina tjelesnih masti svinja s osvrtom na sastav masnih kiselina triglicerida i fosfolipida intramuskularne masti i leđne slanine te je dat prikaz tipičnog sastava masnih kiselina mišićnog i masnog tkiva konzumne svinjetine. Sadržaji osnovnih omeg-6 i omega-3 kiselina (linolne i alfa-linolenske kiseline), kao i nutritivni omjeri masnih kiselina (LA/ALA, n-6/n-3, P/S) u mišićnom i masnom tkivu svinja prikazani su na primjeru nekih modernih i tradicionalnih pasmina svinja i proizvodima.
svinje; intramuskularna mast; leđna slanina; sastav masnih kiselina; n-6/n-3
nije evidentirano
engleski
Pork fats
nije evidentirano
pigs; intramuscular fat; back fat; fatty acid composition; n-6/n-3 ratio
nije evidentirano