Određivanje optimalne vlažnosti ekstrudiranog proizvoda kroki-kroketa (CROSBI ID 348365)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Josipović, Kata
Karlović, Damir
hrvatski
Određivanje optimalne vlažnosti ekstrudiranog proizvoda kroki-kroketa
Svrha rada je odrediti onu količinu vode u gotovom proizvodu kroki-kroketu, dobivenog procesom ekstruzije u Schaaf ekstruderu, koja će dati kroki najboljih parametara kakvoće.Kako u tom procesu veliku ulogu ima tretiranje škroba odnosno ponašanje amiloze i amilopektina pri danim uvjetima, karakteristike proizvoda ovise o vodi koja se već nalazi u kukuruznoj krupici koja je glavni sastojak flipsa dok su parametri kao tlak, smicanje i temperatura konstantni. Istraživanje je pokazalo kako gotovi ekstrudirani kroki-kroket sa količinom vode od 2, 80-3, 10% ima najbolju kakvoću, a kukuruzna krupuca koja sadrži 13, 50-13, 80% vode omogućava izradu maksimalno ekspandiranog tj. dobro ekstrudiranog proizvoda pri danim uvjetima.
ekstruzija; flips; optimalna vlažnost
63/04
engleski
Otimum water content determination of "kroki-kroket" products
nije evidentirano
extrusion; flips; optimum water content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
14.06.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb