Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba referentnih i brzih metoda u analizi vina (CROSBI ID 348417)

Ocjenski rad | diplomski rad

Majurdžić, Maja Usporedba referentnih i brzih metoda u analizi vina / Banović, Mara (mentor); Kubanović, Veronika (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Majurdžić, Maja

Banović, Mara

Kubanović, Veronika

hrvatski

Usporedba referentnih i brzih metoda u analizi vina

Vino je poljoprivredni i prehrambeni proizvod dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa. U analizi vina primjenjuju se između ostalih i fizikalno-kemijske metode. Najtočnije metode analize se definiraju kao referentne metode, koje su u većini slučajeva dugotrajne izvedbe. Cilj ovoga rada bio je utvrditi da li se referentne metode u rutinskim analizama mogu zamijeniti brzima. Analizirano je ukupno 40 uzoraka vina koji su se razlikovali s obzirom na boju i količinu reducirajućih šećera. U uzorcima vina su usporedno referentnom i brzom metodom određivani slijedeći parametri: relativna gustoća, alkoholna jakost, ekstrakt, reducirajući šećeri, ukupna kiselost, pepeo, slobodni i ukupni sumporni dioksid. Radi utvrđivanja povezanosti rezultata metoda izračunati su koeficijenti korelacije na temelju kojih je zaključeno da je korelacija referentne i brze metode kod svih određivanih parametara srednje do visoke jakosti, što znači da se referentne metode mogu zamijeniti brzima.

analiza; brza metoda; referentna metoda; vino

148/04

engleski

Comparison of reference and rapid methods in wine analysis

nije evidentirano

analysis; rapid method; reference method; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

02.12.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija