Usporedba referentnih i brzih metoda u analizi vina (CROSBI ID 348417)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Majurdžić, Maja
Banović, Mara
Kubanović, Veronika
hrvatski
Usporedba referentnih i brzih metoda u analizi vina
Vino je poljoprivredni i prehrambeni proizvod dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa. U analizi vina primjenjuju se između ostalih i fizikalno-kemijske metode. Najtočnije metode analize se definiraju kao referentne metode, koje su u većini slučajeva dugotrajne izvedbe. Cilj ovoga rada bio je utvrditi da li se referentne metode u rutinskim analizama mogu zamijeniti brzima. Analizirano je ukupno 40 uzoraka vina koji su se razlikovali s obzirom na boju i količinu reducirajućih šećera. U uzorcima vina su usporedno referentnom i brzom metodom određivani slijedeći parametri: relativna gustoća, alkoholna jakost, ekstrakt, reducirajući šećeri, ukupna kiselost, pepeo, slobodni i ukupni sumporni dioksid. Radi utvrđivanja povezanosti rezultata metoda izračunati su koeficijenti korelacije na temelju kojih je zaključeno da je korelacija referentne i brze metode kod svih određivanih parametara srednje do visoke jakosti, što znači da se referentne metode mogu zamijeniti brzima.
analiza; brza metoda; referentna metoda; vino
148/04
engleski
Comparison of reference and rapid methods in wine analysis
nije evidentirano
analysis; rapid method; reference method; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
02.12.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb