Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi (CROSBI ID 533282)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Karolyi, Danijel ; Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Jurić, Ivan Carcass traits and meat quality of “ baby-beef” Simmental cattle / Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi // Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 253-254-x

Podaci o odgovornosti

Karolyi, Danijel ; Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Jurić, Ivan

hrvatski

Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi

Cilj rada bio je kod simentalskih mladih bikova (n=13) i junica (n=13), proizvedenih kao hrvatski &#8220; baby-beef&#8221; za izvoz, utvrditi distribuciju unutar EUROP klasa, svojstva trupa (težinske i dužinske mjere, klaonički randman, udio izdvojene masti te mišićnog, masnog koštanog i vezivnog tkiva u trupu nakon disekcije) i kakvoću mesa (pH, boja, sposobnost vezanja vode i sadržaj intramuskularne masti). EUROP klasifikacija pokazala je povoljnu konformaciju trupa i kod &#9794; i kod &#9792; s oko &#8531; trupova ocijenjenih najvišom E klasom. Zamašćenost &#9792; bila je međutim manje povoljna i gotovo polovica trupova bila je klasificirana ocjenom 4. Količina izdvojene masti bila je viša (P<0, 001) kod &#9792; nego kod &#9794; (6, 68 prema 4, 70 %) kao i % masnog tkiva u trupu nakon disekcije (10, 58 prema 7, 27). Udio mišićnog tkiva u trupu bio je viši (P<0, 001) kod &#9794; nego kod &#9792; (70, 45 prema 67, 09 %). Bikovi su također imali duži (P<0, 05) trup (135, 66 prema 132, 07 cm) s većim (P<0, 001) opsegom buta (122, 65 prema 116, 38 cm). Razlike između &#9794; i &#9792; u randmanu, duljini buta, udjelu milanskog reza u trupu, kao i udjelima koštanog i vezivnog tkiva nisu bile značajne (P>0, 05). Rezultati mjerenja pH i boje m.longissimus dorsi ukazivali su na normalnu post mortalnu glikolizu i sličnu (P>0, 05) kakvoću mesa kod oba spola, u prosjeku: pH1=6, 64 ; pH48=5, 53 ; L*=41, 40 ; a*=23, 99 i b*=8, 90. Junice su imale više (P<0, 01) intramuskularne masti od bikova (2, 62 prema 1, 17 %), kao i veći (P<0, 01) kapaoni gubitak (2, 57 prema 2, 12 %).

Simentalska pasmina; baby-beef; EUROP sistem; trup; kvaliteta mesa

nije evidentirano

engleski

Carcass traits and meat quality of &#8220; baby-beef&#8221; Simmental cattle

Cilj rada bio je kod simentalskih mladih bikova (n=13) i junica (n=13), proizvedenih kao hrvatski &#8220; baby-beef&#8221; za izvoz, utvrditi distribuciju unutar EUROP klasa, svojstva trupa (težinske i dužinske mjere, klaonički randman, udio izdvojene masti te mišićnog, masnog koštanog i vezivnog tkiva u trupu nakon disekcije) i kakvoću mesa (pH, boja, sposobnost vezanja vode i sadržaj intramuskularne masti). EUROP klasifikacija pokazala je povoljnu konformaciju trupa i kod &#9794; i kod &#9792; s oko &#8531; trupova ocijenjenih najvišom E klasom. Zamašćenost &#9792; bila je međutim manje povoljna i gotovo polovica trupova bila je klasificirana ocjenom 4. Količina izdvojene masti bila je viša (P<0, 001) kod &#9792; nego kod &#9794; (6, 68 prema 4, 70 %) kao i % masnog tkiva u trupu nakon disekcije (10, 58 prema 7, 27). Udio mišićnog tkiva u trupu bio je viši (P<0, 001) kod &#9794; nego kod &#9792; (70, 45 prema 67, 09 %). Bikovi su također imali duži (P<0, 05) trup (135, 66 prema 132, 07 cm) s većim (P<0, 001) opsegom buta (122, 65 prema 116, 38 cm). Razlike između &#9794; i &#9792; u randmanu, duljini buta, udjelu milanskog reza u trupu, kao i udjelima koštanog i vezivnog tkiva nisu bile značajne (P>0, 05). Rezultati mjerenja pH i boje m.longissimus dorsi ukazivali su na normalnu post mortalnu glikolizu i sličnu (P>0, 05) kakvoću mesa kod oba spola, u prosjeku: pH1=6, 64 ; pH48=5, 53 ; L*=41, 40 ; a*=23, 99 i b*=8, 90. Junice su imale više (P<0, 01) intramuskularne masti od bikova (2, 62 prema 1, 17 %), kao i veći (P<0, 01) kapaoni gubitak (2, 57 prema 2, 12 %).

Simmental cattle; baby-beef; EUROP system; carcass; meat quality

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

253-254-x.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-66-0

Podaci o skupu

43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

poster

18.02.2008-21.02.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)