Genetički preinačena hrana : potencijalni učinci na probavni sustav (CROSBI ID 533357)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Banić, Marko ; Pleško, Sanja ; Rahelić, Dario
hrvatski
Genetički preinačena hrana : potencijalni učinci na probavni sustav
Potencijalni biološki rizici široke uporabe genetički preinačenih namirnica izazivaju izrazitu pozornost znanstvenika i javnosti, poglavito u vezi s dostupnim metodama provjere njihove sigurnosti za potrošača, ali i u vezi s potrebom zakonskih obveza koje reguliraju proizvodnju, promet i nadzor transgeničnih organizama. Zaštita i nadzor a posteriori obuhvaćaju praćenje neželjenih učinaka transgeničnog proizvoda nakon dospijeća na tržište. Zaštita a priori mogla bi pridonijeti i zastoju u znanstvenom napretku. Nekolicina znanstvenika zagovara i treći način, koji sugerira evaluacijske protokole za transgeničnu hranu sukladne protokolima evaluacije novih lijekova i praćenja nuspojava lijekova na tržištu. Na taj bi način proizvođači transgeničnih namirnica ponovno pridobili povjerenje potrošača, a znanstveni razvoj koji je preuvijet zdravlja za većinu pučanstva ne bi bio bitnije usporen.
Genetski modificirana hrana; utjecaj na probavni sustav
nije evidentirano
engleski
Genetically modified food: potential effects on gastrointestinal system
nije evidentirano
Genetically modified food; effects on gastrointestinal system
nije evidentirano
Podaci o prilogu
71-74-x.
2001.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga radova sa znanstvenog simpozija Genetički preinačena hrana - zdravstveni rizik, da ili ne?
Zagreb:
Podaci o skupu
Genetički preinačena hrana - zdravstveni rizik, da ili ne?
predavanje
28.11.2001-28.11.2001
Zagreb, Hrvatska