Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca (CROSBI ID 136880)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Vukašinović, Zoran ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Mioč, Boro ; Barać, Zdravko Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca // Mljekarstvo, 58 (2008), 1; 5-20

Podaci o odgovornosti

Vukašinović, Zoran ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Mioč, Boro ; Barać, Zdravko

hrvatski

Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca

Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina bilježi značajan porast. Radi povećanja proizvodnje mlijeka i postizanja što bolje kvalitete, provode se redovite kontrole mliječnosti i analize kemijskog sastava te higijenske kvalitete ovčjeg mlijeka. Tijekom 2003. i 2004. godine provedeno je istraživanje koje je imalo za cilj istražiti kvalitetu mlijeka paških ovaca i utvrditi utjecaj paragenetskih čimbenika (stada i godine) na proizvodnju, kemijski sastav (količinu mliječne masti i proteina) i higijensku kvalitetu mlijeka (broj somatskih stanica), na dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG A i OPG B). Kontrola mliječnosti provedena je prema AT metodi. Analize kemijskog sastava i higijenske kvalitete mlijeka provedene su infracrvenom spektrometrijom i fluoro-opto-elektronskom metodom. Klimatska obilježja u 2003. i 2004. godini bila su različita, glede količina oborina i vegetacije. Tijekom muznog razdoblja u 2004. godini, na otoku Pagu je bilo znatno više oborina pa je uslijed toga i vegetacija na pašnjacima bila bujnija, što je vjerojatno utjecalo na veću ukupnu proizvodnju mlijeka u laktaciji (P<0, 01) u odnosu na 2003. godinu. Prosječni udio mliječne masti (%) u mlijeku bio je 2003. g. na OPG A viši u odnosu na OPG B (P<0, 01). Tijekom 2004. godine, razlike u udjelu mliječne masti između praćenih stada nisu bile značajne. Prosječna dnevna količina mlijeka varirala je od 689 mL (2003.) do 940 mL (2004.) na OPG A, odnosno od 840 mL (2003.) do 850 mL (2004.) na OPG B. Između pojedinih proizvodnih osobina i praćenih pokazatelja kvalitete mlijeka utvrđeni su značajni koeficijenti korelacija. Utvrđen je značajan utjecaj stada i godine na pojedine proizvodne osobine paških ovaca i kemijski sastav mlijeka.

paška ovca; laktacija; proizvodnja mlijeka; mliječna mast; proteini; somatske stanice

nije evidentirano

engleski

Production and milk quality of Pag sheep

nije evidentirano

lactation; milk production; Pag sheep; milk fat; protein; somatic cells

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (1)

2008.

5-20

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost