Razlike u antioksidacijskim spojevima Rubus spp. (CROSBI ID 533411)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, S. ; Dobričević, N. ; Družić, J. ; Duralija, B. ; Dujmović Purgar, D.
hrvatski
Razlike u antioksidacijskim spojevima Rubus spp.
Istraživanje je provedeno na sortama Thornless Logan, Thornfree, Rubus spp., Black satin i Tieberry. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u antioksidativnim spojevima (vitamin C, ukupni antocijani, ukupni fenoli, ukupni neflavonoidi i antioksidacijski kapacitet). Prema dobivenim podacima količina vitamina C bila je bila je najveća u sorti Tieberry i iznosila je 19, 83 mg/100g svježe mase, dok je količina ukupnih antocijana bila najmanja u navedenoj sorti i iznosila je 614, 61 mg/kg. Količina ukupnih fenola bila je ujednačena u svim istraživanim sortama i kretala se između 338, 47 do 376, 06 mg/kg svježe mase. Najveću količinu ukupnih neflavonoida imala je sorta Thornfree koja je iznosila 520, 65 mg/kg svježe mase. Antioksidacijski kapacitet bio je najveći u sorti Tieberry i iznosio je 3, 53 (mmol TE eqivalent /kg f.w.). Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da su sve istraživane sorte dobar izvor antioksidativnih spojeva.
Rubus spp; antioksidativni spojevi; antioksidativni kapacitet; kupine
nije evidentirano
engleski
Diferrences in antioxidant compound Rubus spp.
nije evidentirano
Rubus spp; antioxidative compounds; antioxidative capacity; blackberry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
932-934-x.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-67-7
Podaci o skupu
43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
poster
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska