Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba proizvodnje šećera i šećerne trske korištenjem tri i tri i pol proizvodne sheme (CROSBI ID 348572)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dinić, Tanja Usporedba proizvodnje šećera i šećerne trske korištenjem tri i tri i pol proizvodne sheme / Karlović, Damir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Dinić, Tanja

Karlović, Damir

hrvatski

Usporedba proizvodnje šećera i šećerne trske korištenjem tri i tri i pol proizvodne sheme

Prema međunarodnim dogovorima R Hrvatska ima obvezu uvesti šećera u onoj količini u kojoj ga je izvezla. Vlada je raspisala natječaj za uvoz sirovog šećera u svibnju, a prethodno su bile dogovorene uvozne kvote za šećerane u Županji i Osijeku. Namjera je bila da se šećer prerađuje paralelno s repom no dolaskom prvih količina sirovog šećera dolaze i nova tumačenja da se sirovi šećer mora prerađivati posebno. U vremenskom tjesnacu, ali i radi dobrih tehnoloških analiza sirovog šećera odlučilo se prerađivati šećer po novoj troproizvodnoj shemi koja je omogučavala nastavak proizvodnje nakon prerade repe bez zaustavljanja i posebne pripreme. Ovaj način prerade sirovog šećera nije nigdje opisan te je ovo pionirski pothvat šećerana u Hrvatskoj.

šećerna trska; sirovi šećer; šećerna repa; melasa; kristalizacija

51/02

engleski

Comparison of sugar production from sugarcane using three or three and half production schemes

nije evidentirano

sugarcane; raw sugar; sugar beet; molasse; crystallization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

24.04.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija