Usporedba proizvodnje šećera i šećerne trske korištenjem tri i tri i pol proizvodne sheme (CROSBI ID 348572)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dinić, Tanja
Karlović, Damir
hrvatski
Usporedba proizvodnje šećera i šećerne trske korištenjem tri i tri i pol proizvodne sheme
Prema međunarodnim dogovorima R Hrvatska ima obvezu uvesti šećera u onoj količini u kojoj ga je izvezla. Vlada je raspisala natječaj za uvoz sirovog šećera u svibnju, a prethodno su bile dogovorene uvozne kvote za šećerane u Županji i Osijeku. Namjera je bila da se šećer prerađuje paralelno s repom no dolaskom prvih količina sirovog šećera dolaze i nova tumačenja da se sirovi šećer mora prerađivati posebno. U vremenskom tjesnacu, ali i radi dobrih tehnoloških analiza sirovog šećera odlučilo se prerađivati šećer po novoj troproizvodnoj shemi koja je omogučavala nastavak proizvodnje nakon prerade repe bez zaustavljanja i posebne pripreme. Ovaj način prerade sirovog šećera nije nigdje opisan te je ovo pionirski pothvat šećerana u Hrvatskoj.
šećerna trska; sirovi šećer; šećerna repa; melasa; kristalizacija
51/02
engleski
Comparison of sugar production from sugarcane using three or three and half production schemes
nije evidentirano
sugarcane; raw sugar; sugar beet; molasse; crystallization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
24.04.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb