Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pokazatelji kvalitete i trajnosti meda od kadulje (CROSBI ID 348609)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lukšić, Ana Pokazatelji kvalitete i trajnosti meda od kadulje / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Lukšić, Ana

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Pokazatelji kvalitete i trajnosti meda od kadulje

Kvaliteta meda znatno utječe na njegovu uporabu i važnost u prehrani. Kod utvrđivanja kvalitete meda potrebno je odrediti njegova fizikano-kemijska svojstva. Ona ovise o brojnim čimbenicima kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način prerade, uvjeti i duljina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF-a), udio prolina, aktivnost invertaze i dijastaze te specifičan kut rotacije na 33 uzorka meda od kadulje koji je prikupljen na području Republike Hrvatske. Pri tome su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a se kretao između 0, 8 mg/kg do 32, 6 mg/kg, udio prolina od 181, 5 mg/kg do 789, 9 mg/kg, aktivnost invertaze od 1, 3 IN do 9, 2 IN, aktivnost dijastaze od 14, 5 DN do 50, 0 DN i specifični kut rotacije od -24 do -6. Devetnaest uzoraka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za aktivnost invertaze. Ostali uzorci zadovoljavaju Pravilnik o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za maseni udio HMF-a i aktivnost dijastaze odnosno dodatni kriterij IHC-a za maseni udio prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.

Dijastaza; HMF (hidroksimetilfurfural); Invertaza; Prolin; Specifičan kut rotacije

nije evidentirano

engleski

Indicators of quality and durability in sage honey

nije evidentirano

diastase; HMF (hydroxymethylfurfural); invertase; proline; specific optical rotation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

13.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija