Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj genotipa i načina držanja na proizvodna svojstva svinja u alternativnoj proizvodnji (CROSBI ID 533532)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Luković, Zoran ; Uremović, Marija ; Konjačić, Miljenko ; Kos, Ivica ; Uremović, Zvonimir Utjecaj genotipa i načina držanja na proizvodna svojstva svinja u alternativnoj proizvodnji // Book of abstracts Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture. / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 241-242-x

Podaci o odgovornosti

Luković, Zoran ; Uremović, Marija ; Konjačić, Miljenko ; Kos, Ivica ; Uremović, Zvonimir

hrvatski

Utjecaj genotipa i načina držanja na proizvodna svojstva svinja u alternativnoj proizvodnji

Cilj rada je bio analizirati utjecaj genotipa i načina držanja na klaonička i svojstva kakvoće mesa svinja u alternativnoj proizvodnji. Pokusni plan uključuje 10 životinja po genotipu i načinu držanja. Statistički model sadrži sistematske utjecaje: genotip sa dva nivoa (crna slavonska &#8211; CS i njezini križanci s durokom - CSxD), način držanja sa dva nivoa (zatvoreni i držanje na otvorenom) te masu hladnih polovica kao kovarijablu. Interakcije između sistematskih utjecaja nisu bile značajne. Duljina trupa je bila duža u križanaca nego u tovljenika čiste crne slavonske, dok način držanja nije utjecao na duljinu trupa. Nije utvrđena razlika između genotipova, kao niti između načina držanja s obzirom na duljinu polovica. I križanci CSxD u odnosu na čistu CS, kao i svinje držane na otvorenom u odnosu na one držane u zatvorenom imale su tanju leđnu slaninu (P<0, 0001). Dubina mišića je bila veća u križanaca CSxD (P<0, 05), dok način držanja nije utjecao na dubinu mišića. Masa buta dobiven disekcijom, masa buta obrađen u tipu slavnoske šunke te masa suhe šunke je bila veća u križanaca nego u čiste CS pasmine. Genotip nije utjecao na pH1 mjeren u M. longissimus, te na pH1 i pH24 mjereni u M. semimembranosus. U svinja držanih na otvorenom, pH24 izmjeren u M. semimembranosus je bio viši nego u svinja držanih u zatvorenom (P<0, 0001). Parametar boje a* je bio niži u križanaca CSxD nego u čistih CS svinja. Svi parametri boje (L*, a* i b*) su bili niži u svinja koje su držane na otvorenom (P<0, 0001).

svinje; genotip; način držanja; kakvoća mesa

nije evidentirano

engleski

Effect of Genotype and Rearing System on Production Traits in Alternative Pig Production

nije evidentirano

pigs; genotype; rearing system; meat quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

241-242-x.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture.

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-66-0

Podaci o skupu

43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture

ostalo

18.02.2008-21.02.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)