Pojavnost bakterija roda Campylobacter spp. u jatu tovnih pilića (CROSBI ID 137299)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Horvatek, Danijela: Prukner-Radovčić, Estella
hrvatski
Pojavnost bakterija roda Campylobacter spp. u jatu tovnih pilića
Posljednjih godina diljem svijeta Campylobacter spp. se spominje kao jedan od najznačajnijih uzročnika akutnih bakterijskih enteritisa u ljudi. Većina istraživanja pokazala je da je konzumacija nedovoljno termički obrađenog i/ili priprema sirovog mesa peradi najznačajniji izvor zaraze. U jatima peradi koja se drže slobodno (« ; ; ; free-range» ; ; ; ) čini se da je zbog veće izloženosti okolišu i veća pojavnost Campylobacter pozitivnih jedinki, nego li je to u onih držanih u intenzivnom tovu. Da bi se odredila učestalost nalaza bakterije vrste Campylobacter u jatu tovnih pilića, držanih na malom obiteljskom domaćinstvu u „ semi-free range“ uvjetima, neposredno pred kraj tova, uzeti su obrisci kloake 31 tovnog pileta dobi 10 tjedana. Bakteriološkom pretragom iz svih uzetih obrisaka (ukupno 31) izdvojen je Campylobacter spp. Sojevi su podvrgnuti i daljnjoj identifikaciji pomoću mPCR, te je 16 sojeva identificirano kao C. coli, 9 kao C. jejuni, dok preostalih šest sojeva nismo bili u mogućnosti do kraja identificirati. Ovim istraživanjem potvrđena je sumnja da je u tzv. « ; ; ; free-range» ; ; ; uzgojima peradi infekcija bakterijama češća, bilo da se radi o ubikvitarnim bakterijama ili onim vrlo zaraznim i već zaboravljenih u industrijskoj proizvodnji peradi. Molekularne metode identifikacije kampilobaktera pokazale su se jednostavnima i sigurnima, te će se i u buduće koristiti u istraživanjima.
tovni pilići; Campylobacter spp.
nije evidentirano
engleski
Prevalence of Campylobacter spp. in small broiler flock
nije evidentirano
broiler flock; Campylobacter spp.
nije evidentirano