Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba (CROSBI ID 533841)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jurislav Babić, Drago Šubarić, Đurđica Ačkar, Mirela Kopjar
hrvatski
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba
U radu je provedeno istraživanje utjecaja karagena, guara, brašna sjemenki rogača i pektina (0, 2 i 0, 5 %) na viskoznost paste voštanog kukuruznog škroba te utjecaj spomenutih hidrokoloida na viskoznost škrobne suspenzije tijekom zagrijavanja od 25 do 90 º C. Rezultati istraživanja pokazali su da je dodatak hidrokoloida voštanom kukuruznom škrobu značajno utjecao na njgova svojstva, pri čemu je utjecaj ovisio o udjelu i vrsti dodanog hidrokoloida. Hidrokoloidi su povisili viskoznost tijekom zagrijavanja suspenzije škroba kao i vrijednost koeficijenta konzistencije i prividne viskoznosti škrobnih pasti. Najveći utjecaj na navedena svojstva imao je dodatak brašna sjemenki rogača i guara. Dodatak 0, 2 % pektina doveo je do pada vrijednosti reoloških parametara pasti voštanog kukuruznog škroba.
voštani kukuruzni škrob; hidrokoloidi; želatinizacija; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of the hydrocolloids on the rheological properties of waxy maize starch
nije evidentirano
waxy maize starch; hydrocolloids; gelatinisation; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
558-562.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Pospišil, Milan
Zagreb:
978-953-6135-68-4
Podaci o skupu
43rd Croatian and 3rd International symposium on Agriculture
ostalo
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska