Utjecaj roka sjetve i gustoće sklopa na morfološka i fenološka svojstva sorata zrnatog šćira (Amaranthus spp.) (CROSBI ID 137454)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Pospišil, Ana ; Pospišil, Milan ; Kelam, Ana
hrvatski
Utjecaj roka sjetve i gustoće sklopa na morfološka i fenološka svojstva sorata zrnatog šćira (Amaranthus spp.)
Cilj istraživanja provedenih na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu tijekom 2002-2004. godine bio je utvrditi utjecaj roka sjetve i gustoće sklopa na neka morfološka i fenološka svojstva četiri sorte zrnatog šćira. U istraživanja su bile uključene četiri sorte koje pripadaju različitim vrstama zrnatog šćira: G6 (Amaranthus cruentus L.), Plainsman i 1008 (Amaranthus hypochondriacus L. te Koniz (A. hypochondriacus L. x A. hybridus L.). Istraživane sorte sijane su u dva roka sjetve (prva i druga dekada svibnja) i u tri gustoće sklopa: 40, 80 i 120 biljaka/m2 u žetvi. Utvrđena je značajna razlika između istraživanih sorata u masi 1000 sjemenki, visini biljaka i duljini cvati. Gustoća sklopa je na masu 1000 sjemenki imala utjecaja jedino u 2004. godini. Značajno veća visina biljaka i duljina cvati utvrđena je u rjeđim sklopovima. Sorta Koniz imala je najkraću vegetaciju.
zrnati šćir; rok sjetve; gustoća sklopa; morfološka i fenološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Morphological and phenological traits of grain amaranth (Amaranthus spp.) cultivars depending on seeding date and plant density
nije evidentirano
grain amaranth; seeding date; plant density; morphological and phenological traits
nije evidentirano