Bakteriocinogene starter kulture vs. Listeria monocytogenes (CROSBI ID 137464)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Filipović, Ivana ; Leskovar, Kristina
hrvatski
Bakteriocinogene starter kulture vs. Listeria monocytogenes
U ovom radu prikazani su literaturni podaci o primjeni bakteriocinogenih bakterija mliječne kiseline i bakteriocina u svrhu smanjenja broja bakterije Listeria monocytogenes u hrani. Rezultati većine istraživanja afirmativni su prema standardizaciji primjene bakteriocinogenih kultura, budući da povećavaju sigurnost proizvoda intenzivnijom redukcijom patogena. Glavnina podataka o pozitivnom učinku bakteriocinogenih starter kultura odnosi se na istraživanja fermentiranih kobasica, no antilisterijski efekt je opisan i u svježem vakuumiranom mesu peradi, kuhanim salamurenim mesnim proizvodima te ribi.
Listeria monocytogenes; bakteriocinogene starter kulture
nije evidentirano
engleski
Bacteriocinogenic starter cultures vs. Listeria monocytogenes
nije evidentirano
Listeria monocytogenes; bacteriocinogenic starter cultures
nije evidentirano