Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova (CROSBI ID 534001)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pavetić, Tanja ; Pitlik, Nada ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Marko ; Koceva Komlenic, Daliborka ; Tomas, Srećko Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 107-107

Podaci o odgovornosti

Pavetić, Tanja ; Pitlik, Nada ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Marko ; Koceva Komlenic, Daliborka ; Tomas, Srećko

hrvatski

Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova

Često upotrebljavan dodatak koji daje tamnu boju pekarskim proizvodima je ječmeni slad. Takvi dodaci se prema « Pravilniku o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta» moraju deklarirati, što se u praksi često ne poštuje. Kontrola ovih proizvoda je otežana, jer ne postoji priznata metoda otkrivanja dodatka na bazi slada. U svrhu kontrole takvih proizvoda razrađena je modificirna spektrofotometrijska metoda (prema Winkleru i Plestenjaku) određivanja hidroksi-metil-furfurala (HMF), koji nastaje kao produkt Maillard-ove reakcije za vrijeme pečenja kruha. Dodatkom slada udjel HMF se značajno povećava kako u sredini tako i u kori kruha. Prema istraživanjima (Plestenjak) veća koncentracija od 5 mg/kg na s.t. u sredini kruha ukazuje na dodatak slada. U radu su određeni udjeli HMF u sredini različitih vrsta tamnih kruhova prikupljenih direktno s polica maloprodajnih mjesta na području Slavonije i Baranje. Koncentracija HMF u ispitanim uzorcima kruhova iznosila je od 2, 76 mg/kg (za bijeli kruh) do 141, 19 mg/kg za kruh ispod peke. Svi ispitani kruhovi, osim bijelog kruha imali su udjel HMF u sredini kruha, veći od 5 mg/kg na s.t.

boja kruha; ječmeni slad; HMF; spektrofotometrija

nije evidentirano

engleski

Determination of hydroxymethylfurfural (HMF) in dark bread types

nije evidentirano

bread colour; barley malt; HMF; spectrophotometry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

107-107.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007.

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-13-9

Podaci o skupu

4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

poster

24.10.2007-27.10.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija