Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bezglutensko brašno i proizvodi u dijetoterapiji glutenske enteropatije (CROSBI ID 534003)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Lukić, Marko ; Pinotić, Ljerka ; Šegec, Ana ; Šegec, Igor ; Koceva Komlenic, Daliborka Bezglutensko brašno i proizvodi u dijetoterapiji glutenske enteropatije // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 109-109

Podaci o odgovornosti

Lukić, Marko ; Pinotić, Ljerka ; Šegec, Ana ; Šegec, Igor ; Koceva Komlenic, Daliborka

hrvatski

Bezglutensko brašno i proizvodi u dijetoterapiji glutenske enteropatije

Glutenska enteropatija ili celijakija je najčešća kronična gastroenterološka autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten bjelančevinu pšenice, ječma, raži, a često i zobi. Obično se javlja kod dojenčadi, između šestog i osamnaestog mjeseca života, u vrijeme kad ono uz majčino mlijeko, počinje uzimati i drugu hranu. Populacija koja je posebno intolerantna na gluten ima problem u nabavci prehrambenih proizvoda bez glutena a posebno proizvoda na bazi žitarica. Kako brašno i prehrambeni proizvodi od žitarica sadrže gluten takvim bolesnicima vrlo je teško naći proizvode koji ne sadrže gluten, a osnovna profilaksa za glutensku enteropatiju je za cijeli život bezglutenska dijeta. Najveći problem za ove bolesnike je mali izbor proizvoda prehrambene industrije na hrvatskom tržištu na bazi brašna od žitarica koji ne sadrže gluten a i vrlo su skupi. Osim toga veliki je nedostatak što proizvodi nisu deklarirani kao bezglutenski proizvodi. Osnovna karakteristika bezglutenske prehrane je korištenje brašna od riže i kukuruza za pripremanja jela kao zamjena za brašno i proizvode koji se dobivaju od žitarica (pšenice, raži, ječma i zobi). U našem radu praćena su djeca s područja Slavonije i Baranje koji gravitiraju u Kliničku bolnicu Osijek u periodu od tri godine. Djece kod kojih se dijagnosticirala glutenska enteropatija bilo je 42 od toga 25 dječaka i 17 djevojčica. Dijagnoza je postavljena histološkim i serolškim pretragama u periodu od šestog mjeseca do osamnaeste godina života. Rezultati su pokazali da su simptomi bolesti glutenske enteropatije nestali već nakon dva mjeseca od uvođenja bezglutenske dijete, kako kod muške tako i ženske djece svih uzrasta. Djeca su u prosjeku odmah počeli dobivati na tjelesnoj masi a i drugi znakovi bolesti počeli su nestajati (proljev, slabokrvnost, nedostatak teka, izbočen trbuh, povraćanje, bolovi u trbuhu, razdražljivost i dr). Važno je naglasiti da se vrlo brzo javlja recidiv glutenske enteropatije ako se prekine bezglutenska dijeta i počne uzimati hranu koja sadrži gluten.

glutenska eteropatija; bezglutenska dijeta; prehrambeni proizvodi bez glutena

nije evidentirano

engleski

Gluten-free flour and products in dietary gluten-sensitive enteropathy

nije evidentirano

gluten-sensitive enteropathy; gluten-free diet; gluten-free food products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

109-109.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007.

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-13-9

Podaci o skupu

4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

poster

24.10.2007-27.10.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija