Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća različitih sorti ozime pšenice (CROSBI ID 534004)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Debelić, Ivana ; Drezner, Georg ; Lenart, Lidija ; Jukić, Marko Kakvoća različitih sorti ozime pšenice // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 112-112

Podaci o odgovornosti

Debelić, Ivana ; Drezner, Georg ; Lenart, Lidija ; Jukić, Marko

hrvatski

Kakvoća različitih sorti ozime pšenice

Pšenica je primarna ratarska kultura u mlinarskoj proizvodnji brašna. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kakvoću starijih (priznatih do 1980.) i novijih (priznatih poslije 1980.) sorti pšenice prema indirektnim pokazateljima kakvoće: hektolitarskoj masi, udjelu proteina, sedimentacijskoj vrijednosti, količini vlažnog glutena, gluten indeksu i broju padanja. U radu je ispitano petnaest različitih uzoraka pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Dobiveni rezultati ispitivanih uzoraka pokazali su da postoji značajna razlika između udjela i sedimentacijske vrijednosti proteina, te količine vlažnog glutena i gluten indeksa starijih i novijih sorti pšenice. Novije sorte pšenice priznate nakon 1980. su bolje pecivne kakvoće obzirom na veću prosječnu vrijednost gluten indeksa (82) kao pokazatelja kakvoće glutena, za razliku od najstarijih sorti (Sirban prolifik i Osječka šišulja) koje s udjelom proteina >18 % i količinom vlažnog glutena >45, 0 % imaju gluten indeks <60 tj. ispod optimalne vrijednosti za krušne pšenice.

pšenične sorte; udio proteina; vlažni gluten; broj padanja; gluten indeks; vrijednost sedimentacije

nije evidentirano

engleski

Quality of different winter wheat cultivars

nije evidentirano

wheat cultivars; hectolitre weight; protein content; wet gluten; gluten index; falling number; gluten index; sedimentation value

nije evidentirano

Podaci o prilogu

112-112.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007.

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-13-9

Podaci o skupu

4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

poster

24.10.2007-27.10.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija