Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 137676)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Samaržija, Dubravka ; Podoreški, Marijana ; Sikora, Sanja ; Skelin, Andrea ; Pogačić, Tomislav
hrvatski
Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda
Mikroorganizmi uzročnici kvarenja svojim prisustvom u mlijeku i mliječnim proizvodima mijenjaju njihova primarna svojstva i osobine. Veličine nastalih promjena koje se događaju prije i nakon tehnološke obrade uvjetovane su brojem i vrstom mikrobnih uzročnika. Najčešće, te promjene odnose se na samo jednu pogrešku, okusa, mirisa, arome ili konzistencije mliječnog proizvoda. Međutim, u slučajevima obimnijih mikrobnih kontaminacija, sve te pogreške mogu se dogoditi istovremeno. Osim toga, svaka i najmanja promjena uvjetovana mikrobnom prisutnošću uzročnika kvarenja, umanjuje prehrambenu vrijednost tog proizvoda. Usprkos značenju koje ima za ukupnu kvalitetu, kontrola mikroorganizama uzročnika kvarenja za mljekarsku industriju nije obvezna, zato ih u proizvodima kontrolira zanemariv broj proizvođača.
mikroorganizmi-uzročnici kvarenja; mlijeko; mliječni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Spoilage microorganisms in milk and milk products
nije evidentirano
spoilage microorganisms; milk; dairy products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)