Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 137676)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Samaržija, Dubravka ; Podoreški, Marijana ; Sikora, Sanja ; Skelin, Andrea ; Pogačić, Tomislav Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 57 (2007), 4; 251-273

Podaci o odgovornosti

Samaržija, Dubravka ; Podoreški, Marijana ; Sikora, Sanja ; Skelin, Andrea ; Pogačić, Tomislav

hrvatski

Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda

Mikroorganizmi uzročnici kvarenja svojim prisustvom u mlijeku i mliječnim proizvodima mijenjaju njihova primarna svojstva i osobine. Veličine nastalih promjena koje se događaju prije i nakon tehnološke obrade uvjetovane su brojem i vrstom mikrobnih uzročnika. Najčešće, te promjene odnose se na samo jednu pogrešku, okusa, mirisa, arome ili konzistencije mliječnog proizvoda. Međutim, u slučajevima obimnijih mikrobnih kontaminacija, sve te pogreške mogu se dogoditi istovremeno. Osim toga, svaka i najmanja promjena uvjetovana mikrobnom prisutnošću uzročnika kvarenja, umanjuje prehrambenu vrijednost tog proizvoda. Usprkos značenju koje ima za ukupnu kvalitetu, kontrola mikroorganizama uzročnika kvarenja za mljekarsku industriju nije obvezna, zato ih u proizvodima kontrolira zanemariv broj proizvođača.

mikroorganizmi-uzročnici kvarenja; mlijeko; mliječni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Spoilage microorganisms in milk and milk products

nije evidentirano

spoilage microorganisms; milk; dairy products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57 (4)

2007.

251-273

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost