Utjecaj sorte i podloge na osjetljivost plodova trešnje na pucanje (CROSBI ID 137884)
Prilog u časopisu | prethodno priopćenje
Podaci o odgovornosti
Duralija Boris ; Arko, Boris ; Čmelik, Zlatko ; Jemrić, Tomislav ; Šindrak, Zoran
hrvatski
Utjecaj sorte i podloge na osjetljivost plodova trešnje na pucanje
Provedeno je istraživanje oborinama uzrokovanog pucanja plodova trešnje (Prunus avium L.) na lokaciji Jazbina, na području grada Zagreba u 2006 godini. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj sorte i podloge na ovo fiziološko oštećenje plodova. Dobiveni rezultati pokazali su da se sorte trešanja međusobno značajno razlikuju u pucanju plodova, a sorte ranijeg dozrijevanja pokazale znatno veću osjetljivost od onih kasnijih. Sorta Techlovan pokazala je opravdano najveću, a sorte Sam, Kordia, Karina, Oktavia, Hedelfingen i Regina opravdano najmanju osjetljivost na pucanje plodova. Isto tako, promatran je i utjecaj različitih podloga na pucanje plodova sorte Lapins, a dobiveni su rezultati pokazali da podloge imaju značajan utjecaj na pucanje plodova trešanja. Sorta Lapins pokazala je najveću osjetljivost na pucanje plodova na podlozi Pi-Ku 4.20, a najmanju na podlozi F 12/1.
Prunus avium L.; podloge za trešnju; pucanje plodova trešnje
nije evidentirano
engleski
Influence of cultivar and rootstock on sweet cherry fruit cracking
nije evidentirano
Prunus avium L.; sweet cherry rootstock; cherry fruit cracking
nije evidentirano
Podaci o izdanju
13 (2)
2007.
115-124
objavljeno
1330-6626