Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka (CROSBI ID 348983)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dujlović, Ivana
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka
Istraživanje je provedeno na plodovima drijenka nepoznate sorte te na sirupima i nektaru od drijenka. U ovom radu određeni su ukupni te pojedinačni fenolni spojevi. Ukupni antocijani određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačni antocijani, fenolne kiseline, flavan-3-oli i flavonoli primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidativni kapacitet, plodova i proizvoda od drijenka, određen je primjenom FRAP, DPPH i ABTS metodama. Ujedno je na uzorcima provedeno senzorsko određivanje primjenom kvantitativne deskriptivne analize. Ova sorta drijenka bogat je izvor fenolnih spojeva. Iz skupine antocijana u najvećoj koncentraciji identificiran je pelargonidin-3-galaktozid, a u padajućem nizu slijede cijanidin-3-galaktozid, pelargonidin-3-glukozid te cijanidin-3-glukozid. Iz skupine fenolnih kiselina u kaši drijenka u najvećoj koncentraciji određena je galna kiselina, a u padajućem nizu slijede vanilinska kiselina, klorogenska kiselina, ferulinska kiselina, neoklorogenska kiselina, derivat hidroksicimetne kiseline te p-kumarinska kiselina i kava kiselina. Značajne skupine fenolnih spojeva predstavljaju skupina flavan-3-ola među kojima se ističu (+)-katehin i (-)-epikatehin i skupina flavonola među kojima se ističu kvercetin-3-glukozid i kvercetin-3-rutinozid. Najveće vrijednosti antioksidativnog kapaciteta određene su u kaši drijenka. Na temelju senzorske analize, kvantitativnom deskriptivnom metodom utvrđeno je da nektar ima najbolja senzorska svojstva
Cornus mas; drijenak; polifenoli; antioksidativni kapacitet; HPLC metoda
18/07
engleski
Polyphenols and antioxidant capacity in cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) and product of cornelian cherry
nije evidentirano
Cornus mas; cornelian cherry; polyphenols; antioxidant activity; HPLC method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
94
29.03.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb