Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka (CROSBI ID 348983)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dujlović, Ivana Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Dujlović, Ivana

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka

Istraživanje je provedeno na plodovima drijenka nepoznate sorte te na sirupima i nektaru od drijenka. U ovom radu određeni su ukupni te pojedinačni fenolni spojevi. Ukupni antocijani određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačni antocijani, fenolne kiseline, flavan-3-oli i flavonoli primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidativni kapacitet, plodova i proizvoda od drijenka, određen je primjenom FRAP, DPPH i ABTS metodama. Ujedno je na uzorcima provedeno senzorsko određivanje primjenom kvantitativne deskriptivne analize. Ova sorta drijenka bogat je izvor fenolnih spojeva. Iz skupine antocijana u najvećoj koncentraciji identificiran je pelargonidin-3-galaktozid, a u padajućem nizu slijede cijanidin-3-galaktozid, pelargonidin-3-glukozid te cijanidin-3-glukozid. Iz skupine fenolnih kiselina u kaši drijenka u najvećoj koncentraciji određena je galna kiselina, a u padajućem nizu slijede vanilinska kiselina, klorogenska kiselina, ferulinska kiselina, neoklorogenska kiselina, derivat hidroksicimetne kiseline te p-kumarinska kiselina i kava kiselina. Značajne skupine fenolnih spojeva predstavljaju skupina flavan-3-ola među kojima se ističu (+)-katehin i (-)-epikatehin i skupina flavonola među kojima se ističu kvercetin-3-glukozid i kvercetin-3-rutinozid. Najveće vrijednosti antioksidativnog kapaciteta određene su u kaši drijenka. Na temelju senzorske analize, kvantitativnom deskriptivnom metodom utvrđeno je da nektar ima najbolja senzorska svojstva

Cornus mas; drijenak; polifenoli; antioksidativni kapacitet; HPLC metoda

18/07

engleski

Polyphenols and antioxidant capacity in cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) and product of cornelian cherry

nije evidentirano

Cornus mas; cornelian cherry; polyphenols; antioxidant activity; HPLC method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

94

29.03.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija