Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima (CROSBI ID 349005)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Krnjaja, Mirjana
Grba, Slobodan
hrvatski
Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima
Metionin je esencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i neophodna je za rast i razvoj svake žive stanice. U ljudski organizam se unosi hranom i sudjeluje u jednom od osnovnih metaboličkih procesa stanice, procesu metilacije. Najvažniji derivat metionina je S-adenozil-L-metionin, najaktivniji metilni donor u mnogim, za život neophodnim reakcijama. Dodatak D, L-metionina u hranjivu podlogu za rast i razvoj kvasaca utječe i na povećani rast kvaščeve biomase. Poznato je da aminokiseline imaju nutritivnu vrijednost, u hranjivim podlogama služe i kao izvori dušika, ugljika, a metionin i kao izvor sumpora. Cilj ovog rada bio je proučiti utjecaj koncentracije D, L-metionina na kinetiku prirasta biomase kvasaca Saccharomyces uvarum LVK1, Candida utilis CUM te Kluyveromyces lactis KL71 te proizvodnje alkohola u glukoznoj i laktoznoj sintetskoj podlozi. Rezultati su pokazali da dodatak metionina povoljno utječe na rast kvasca. Najveći prirast biomase imao je kvasac Kluyveromyces lactis uzgojen na laktoznoj podlozi (5, 56 g/L) dok je najmanji prirast imao kvasac Candida utilis (3, 9 g/L) koji je uzgojen na glukoznoj sintetskoj podlozi.
kvaščeva biomasa; metionin
25/07
engleski
The effect of D, L-methionine on the kinetic of alcohol fermentation with differenet yeasts
nije evidentirano
methionine; yeast biomass
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
09.03.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb