Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima (CROSBI ID 349005)

Ocjenski rad | diplomski rad

Krnjaja, Mirjana Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima / Grba, Slobodan (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Krnjaja, Mirjana

Grba, Slobodan

hrvatski

Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima

Metionin je esencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i neophodna je za rast i razvoj svake žive stanice. U ljudski organizam se unosi hranom i sudjeluje u jednom od osnovnih metaboličkih procesa stanice, procesu metilacije. Najvažniji derivat metionina je S-adenozil-L-metionin, najaktivniji metilni donor u mnogim, za život neophodnim reakcijama. Dodatak D, L-metionina u hranjivu podlogu za rast i razvoj kvasaca utječe i na povećani rast kvaščeve biomase. Poznato je da aminokiseline imaju nutritivnu vrijednost, u hranjivim podlogama služe i kao izvori dušika, ugljika, a metionin i kao izvor sumpora. Cilj ovog rada bio je proučiti utjecaj koncentracije D, L-metionina na kinetiku prirasta biomase kvasaca Saccharomyces uvarum LVK1, Candida utilis CUM te Kluyveromyces lactis KL71 te proizvodnje alkohola u glukoznoj i laktoznoj sintetskoj podlozi. Rezultati su pokazali da dodatak metionina povoljno utječe na rast kvasca. Najveći prirast biomase imao je kvasac Kluyveromyces lactis uzgojen na laktoznoj podlozi (5, 56 g/L) dok je najmanji prirast imao kvasac Candida utilis (3, 9 g/L) koji je uzgojen na glukoznoj sintetskoj podlozi.

kvaščeva biomasa; metionin

25/07

engleski

The effect of D, L-methionine on the kinetic of alcohol fermentation with differenet yeasts

nije evidentirano

methionine; yeast biomass

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

09.03.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija