Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Aromatski profil Graševine i Traminca (CROSBI ID 349058)

Ocjenski rad | diplomski rad

Levstek, Josip Aromatski profil Graševine i Traminca / Gracin, Leo (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Levstek, Josip

Gracin, Leo

hrvatski

Aromatski profil Graševine i Traminca

Kao tema i materijal za izradu ovog diplomskog rada upotrijebljena su vina sorti graševina i traminac iz vinogorja podunavske i slavonske podregije. Određivan je udjel hlapljivih komponenata graševine i traminca. Te vrijednosti su poslužile za određivanje utjecaja pojedine komponente na aromu kao i za utvrđivanje razlika njihovih udjela u ispitivanim uzorcima. Analiza komponenata arome provedena je metodom plinske kromatografije, a uzorkovanje je provođeno tehnikom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (engl. solid phase microextraction-SPME). Dobiveni rezultati pokazali su da na aromu obje sorte veliki utjecaj imaju linalool, etil acetat, izoamil acetat, etil heksanoat, etil oktanoat i etil dekanoat. Vidljive su razlike u koncentracijama 1-heksanola, linaloola, metionola, etil dekanoata te izoamil acetata između dvije sorte.

aroma; graševina; hlapljive komponente; traminac; vino

nije evidentirano

engleski

Aroma profile of welsh riesling and traminner wines

nije evidentirano

aroma; traminner; volatile compounds; welsh riesling; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

06.06.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija