Aromatski profil Graševine i Traminca (CROSBI ID 349058)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Levstek, Josip
Gracin, Leo
hrvatski
Aromatski profil Graševine i Traminca
Kao tema i materijal za izradu ovog diplomskog rada upotrijebljena su vina sorti graševina i traminac iz vinogorja podunavske i slavonske podregije. Određivan je udjel hlapljivih komponenata graševine i traminca. Te vrijednosti su poslužile za određivanje utjecaja pojedine komponente na aromu kao i za utvrđivanje razlika njihovih udjela u ispitivanim uzorcima. Analiza komponenata arome provedena je metodom plinske kromatografije, a uzorkovanje je provođeno tehnikom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (engl. solid phase microextraction-SPME). Dobiveni rezultati pokazali su da na aromu obje sorte veliki utjecaj imaju linalool, etil acetat, izoamil acetat, etil heksanoat, etil oktanoat i etil dekanoat. Vidljive su razlike u koncentracijama 1-heksanola, linaloola, metionola, etil dekanoata te izoamil acetata između dvije sorte.
aroma; graševina; hlapljive komponente; traminac; vino
nije evidentirano
engleski
Aroma profile of welsh riesling and traminner wines
nije evidentirano
aroma; traminner; volatile compounds; welsh riesling; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
06.06.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb