Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje (CROSBI ID 349059)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Peašinović, Tamara
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje
Cilj ovog rada bio je utvrditi dinamiku nastajanja hlapljivih spojeva tijekom proizvodnje vina. Praćena je promjena udjela polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida). U radu su korištene dvije kupaže: kupaža A koja se sastojala od Graševine, Traminca i Rizlinga i kupaža B u čijem su sastavu Graševina, Štajerska bjelina i Kraljevina. Grožđe koje je kupažirano proizvedeno je u podregiji Zagorje-Međimurje. Promjene u sastavu hlapljivih komponenata praćene su metodom plinske kromatografije uz prethodnu pripremu uzorka metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određeni su spektrofotometrijski. Utvđeno je da se tijekom alkoholne fermentacije u najvećem udjelu formiraju viši alkoholi, esteri, hlapljive kiseline i karbonilni spojevi. Udjel polifenolnih spojeva se u obje kupaže smanjuje
alkoholna fermentacija; aroma; bijelo vino; fenolni spojevi; kupažiranje
nije evidentirano
engleski
Volatile compounds and polyphenolic composition of white wines from subregion Zagorje- Međimurje
nije evidentirano
alcoholic fermentation; aroma; blending; phenolic compounds; white wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
06.12.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb