Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje (CROSBI ID 349059)

Ocjenski rad | diplomski rad

Peašinović, Tamara Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje / Kovačević Ganić, Karin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Peašinović, Tamara

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje

Cilj ovog rada bio je utvrditi dinamiku nastajanja hlapljivih spojeva tijekom proizvodnje vina. Praćena je promjena udjela polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida). U radu su korištene dvije kupaže: kupaža A koja se sastojala od Graševine, Traminca i Rizlinga i kupaža B u čijem su sastavu Graševina, Štajerska bjelina i Kraljevina. Grožđe koje je kupažirano proizvedeno je u podregiji Zagorje-Međimurje. Promjene u sastavu hlapljivih komponenata praćene su metodom plinske kromatografije uz prethodnu pripremu uzorka metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određeni su spektrofotometrijski. Utvđeno je da se tijekom alkoholne fermentacije u najvećem udjelu formiraju viši alkoholi, esteri, hlapljive kiseline i karbonilni spojevi. Udjel polifenolnih spojeva se u obje kupaže smanjuje

alkoholna fermentacija; aroma; bijelo vino; fenolni spojevi; kupažiranje

nije evidentirano

engleski

Volatile compounds and polyphenolic composition of white wines from subregion Zagorje- Međimurje

nije evidentirano

alcoholic fermentation; aroma; blending; phenolic compounds; white wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

69

06.12.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija