Ovisnost gustoće tijesta o temperaturi i sastavu (CROSBI ID 349066)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kiščinal, Aleksandar
Šeruga, Bernarda
hrvatski
Ovisnost gustoće tijesta o temperaturi i sastavu
Za određivanje ovisnosti gustoće tijesta o temperaturi i sastavu, korišteno je 6 različitih vrsta tijesta.. Na uzorcima tijesta T550, tijesto za mlince, krumpirovo tijesto, tijesto za kroštule, tijesto AACC formule i tijesto HS formule, izvršen je proces simulacije pečenja na temperaturi od 190 °C, u trajanju od 2330 s. Uzorci tijesta su bili u obliku okruglice, mase oko 3 g. Volumen okruglica tijesta je određivan metodom istiskivanja tekućine. Masa okruglice je određivana vaganjem na analitičkoj vagi. Gustoća uzoraka tijesta je izračunata računskom metodom. Mjerenja su provedena na sobnoj temperaturi. Rezultati pokazuju da gustoća tijesta mijenja u zavisnosti o temperaturi i sastavu. Početna gustoća je bila za sve uzorke tijesta približno ista i kretala se u intervalu od 1, 204 g/cm3 ± 0, 0115 g/cm3 za krumpirovo tijesto, do vrijednosti od 1, 269 g/cm3 ± 0, 0122 g/cm3 za tijesto HS formule. Krumpirovo tijesto, tijesto za mlince, kao i tijesto za kroštule pokazuju više vrijednosti gustoće u odnosu na tijesto T550, pri istim temperaturama. Tijesto AACC i HS formule pokazuju vrijednosti gustoće niže u odnosu na tijesto T550, pri istim tempe-raturama, što je posljedica različitog sastava.
tijesto; pečenje; gustoća; volumen
nije evidentirano
engleski
Correlation of dough density on temperature and composition
nije evidentirano
dough; baking; density; volume
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
28.02.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek