Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ovisnost gustoće tijesta o temperaturi i sastavu (CROSBI ID 349066)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kiščinal, Aleksandar Ovisnost gustoće tijesta o temperaturi i sastavu / Šeruga, Bernarda (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Kiščinal, Aleksandar

Šeruga, Bernarda

hrvatski

Ovisnost gustoće tijesta o temperaturi i sastavu

Za određivanje ovisnosti gustoće tijesta o temperaturi i sastavu, korišteno je 6 različitih vrsta tijesta.. Na uzorcima tijesta T550, tijesto za mlince, krumpirovo tijesto, tijesto za kroštule, tijesto AACC formule i tijesto HS formule, izvršen je proces simulacije pečenja na temperaturi od 190 °C, u trajanju od 2330 s. Uzorci tijesta su bili u obliku okruglice, mase oko 3 g. Volumen okruglica tijesta je određivan metodom istiskivanja tekućine. Masa okruglice je određivana vaganjem na analitičkoj vagi. Gustoća uzoraka tijesta je izračunata računskom metodom. Mjerenja su provedena na sobnoj temperaturi. Rezultati pokazuju da gustoća tijesta mijenja u zavisnosti o temperaturi i sastavu. Početna gustoća je bila za sve uzorke tijesta približno ista i kretala se u intervalu od 1, 204 g/cm3 ± 0, 0115 g/cm3 za krumpirovo tijesto, do vrijednosti od 1, 269 g/cm3 ± 0, 0122 g/cm3 za tijesto HS formule. Krumpirovo tijesto, tijesto za mlince, kao i tijesto za kroštule pokazuju više vrijednosti gustoće u odnosu na tijesto T550, pri istim temperaturama. Tijesto AACC i HS formule pokazuju vrijednosti gustoće niže u odnosu na tijesto T550, pri istim tempe-raturama, što je posljedica različitog sastava.

tijesto; pečenje; gustoća; volumen

nije evidentirano

engleski

Correlation of dough density on temperature and composition

nije evidentirano

dough; baking; density; volume

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

28.02.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija