Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ovisnost poroznosti tijesta o sastavu i temperaturi pečenja (CROSBI ID 349073)

Ocjenski rad | diplomski rad

Punda, Zrinka Ovisnost poroznosti tijesta o sastavu i temperaturi pečenja / Šeruga, Bernarda (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Punda, Zrinka

Šeruga, Bernarda

hrvatski

Ovisnost poroznosti tijesta o sastavu i temperaturi pečenja

Tema ovog rada bila je određivanje poroznosti i njene ovisnosti o sastavu tijesta i temperaturi pečenja, odnosno vremenu pečenja. Određivanje poroznosti provedeno je za šest vrsta tijesta: tijesto zamiješeno s brašnom T-550, tijesto "Mlinci", krumpirovo tijesto, tijesto za kroštule, tijesto AACC formulacije i tijesto HS-formule. U radu je korištena metoda simulacije procesa pečenja u uređaju Halogen Moisture Analyzer HR 73 Mettler Toledo. Uzorci su pečeni na temperturi od 190°C kroz različite vremenske intervale: 360s, 600s, 900s, 2070s i 2330s, te nakon mljevenja vagani u kalupma poznatog volumena (1 cm3) na analitičkoj vagi Gibertini točnosti 0, 0001g. Na taj je način određena gustoće čvrste tvari, te iz ranije utvrđene volumne gustoće izračunata poroznost za svih šest vrsta tijesta. Eksperimentalni rezultati su pokazali da se poroznost različitih vrsta tijesta razlikuje s obzirom na sastav tijesta, a također i s obzirom na vrijeme pečenja, odnosno temperaturu pečenja.

poroznost; gustoća; tijesto; sastav tijesta; temperatura pečenja; vrijeme pečenja

nije evidentirano

engleski

Correlation of dough porosity on dough composition and baking temperature

nije evidentirano

porosity; density; dough; dough composition; baking temeprature; baking time

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

09.04.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija