Povezanost učinka bakterizacije i rodnosti genotipova soje (CROSBI ID 534579)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Duvnjak, Tomislav
hrvatski
Povezanost učinka bakterizacije i rodnosti genotipova soje
Cilj istraživanja bio je procijeniti povezanost učinka bakterizacije i rodnosti genotipova soje. Učinkovitost bakterizacije bila je visokoznačajno pozitivna kod svih ispitivanih genotipova soje, a prosječno povećanje vrijednosti analiziranih svojstava iznosilo je 21, 3% za visinu biljke, 18, 1% za broj mahuna, 16, 6% za broj zrna, 23, 7% za masu zrna, 4, 9% za žetveni indeks te 14, 1% za urod zrna. Dobiveni rezultati ukazali su na razlike između genotipova u iskoristivosti procesa simbiotske nitrofiksacije, a kroz to na mogućnost korištenja ovog svojstva za daljnji genetski napredak kultivara soje. U oplemenjivanju soje, selekcija usmjerena na povećanje potencijala nitrofiksacije germplazme soje imala bi ekonomsku i ekološku opravdanost u proizvodnji soje.
soja; bakterizacija; urod zrna; komponente uroda zrna; genetski napredak
nije evidentirano
engleski
Interrelationships Between the Inoculation Effect and Yielding Capacity of Soybean Genotypes
nije evidentirano
soybean; inoculation; grain yield; grain yield components; genetic improvement
nije evidentirano
Podaci o prilogu
295-298.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-67-7
Podaci o skupu
43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
predavanje
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska