Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe (CROSBI ID 349126)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ivković, Božana
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe
Hlapljivi aromatični spojevi u plodovima borovnice (Vaccinium corymbosum L.) ekstrahirani su mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPME), a zatim su analizirani plinskom kromatografijom (GC). Ukupno je identificirana 21 hlapljiva komponenta, što uključuje 6 estera, 10 alkohola, 2 aldehida, fenol, kiselinu i monoterpen. Relativne koncentracije identificiranih hlapljivih spojeva prikazane su u tablicama. U svim uzorcima borovnice, najzastupljeniji spojevi su esteri (2-feniletil acetat) i alkoholi (1-oktanol), u sva tri perioda berbe. Analiza varijance je pokazala da sorta i period berbe nemaju značajan utjecaj na većinu identificiranih spojeva. Statistički značajan utjecaj na promjenu 2-fenil etanola i geraniola imala je sorta, a na promjenu izoamil acetata periodi berbe.
Vaccinium corymbosum L.; borovnica; aromatični spojevi; SPME; plinska kromatografija
44/07
engleski
Aroma compounds in bilberries (Vaccinium corymbosum L.)during three harvesting periods
nije evidentirano
Vaccinium corymbosum L.; bilberries; aroma compounds; SPME; GC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
27.07.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb