Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe (CROSBI ID 349126)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivković, Božana Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Ivković, Božana

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe

Hlapljivi aromatični spojevi u plodovima borovnice (Vaccinium corymbosum L.) ekstrahirani su mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPME), a zatim su analizirani plinskom kromatografijom (GC). Ukupno je identificirana 21 hlapljiva komponenta, što uključuje 6 estera, 10 alkohola, 2 aldehida, fenol, kiselinu i monoterpen. Relativne koncentracije identificiranih hlapljivih spojeva prikazane su u tablicama. U svim uzorcima borovnice, najzastupljeniji spojevi su esteri (2-feniletil acetat) i alkoholi (1-oktanol), u sva tri perioda berbe. Analiza varijance je pokazala da sorta i period berbe nemaju značajan utjecaj na većinu identificiranih spojeva. Statistički značajan utjecaj na promjenu 2-fenil etanola i geraniola imala je sorta, a na promjenu izoamil acetata periodi berbe.

Vaccinium corymbosum L.; borovnica; aromatični spojevi; SPME; plinska kromatografija

44/07

engleski

Aroma compounds in bilberries (Vaccinium corymbosum L.)during three harvesting periods

nije evidentirano

Vaccinium corymbosum L.; bilberries; aroma compounds; SPME; GC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

27.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija