Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka (CROSBI ID 349203)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mahovlić, Nikolina
Božanić, Rajka
hrvatski
Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka
Sojino mlijeko fermentirano je pri dvije različite temperature mješovitom ABT-5 kulturom (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium sp.). Praćena je promjena kiselosti tijekom fermentacije i promjena broja živih bakterijskih stanica tijekom čuvanja uzorka u trajanju 28 dana pri temperaturi 4°C. Tijekom 28 dana čuvanja uzoraka streptokoki su preživljavali u najvećem broju, bez obzira na temperaturu fermentacije. Broj bifidobakterija je u oba uzorka bio veći od 10 na 6 živih stanica/mL, a bolji rast i preživljavanje su primijećeni kod uzorka fermentiranog pri temperaturi 41°C. Laktobacili su najlošije preživljavali. U uzorcima fermentiranim pri temperaturi 37°C njihov broj je bio veći od 10 na 6 živih stanica/mL do 21 dana čuvanja, za razliku od uzoraka fermentiranih pri temperaturi 41°C gdje je 21 dan preživljavanja broj laktobacila iznosio svega 10 na 4 živih stanica/mL.
Bifidobacterium sp.; Lactobacillus acidophilus; preživljavanje; sojino mlijeko; Streptococcus thermophilus
nije evidentirano
engleski
The survival of bacterial strains ABT-5 culture during the storage of fermented soymilk
nije evidentirano
Bifidobacterium sp.; Lactobacillus acidophilus; soymilk; Streptococcus thermophilus; survival
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
05.03.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb