Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka (CROSBI ID 349203)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mahovlić, Nikolina Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Mahovlić, Nikolina

Božanić, Rajka

hrvatski

Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka

Sojino mlijeko fermentirano je pri dvije različite temperature mješovitom ABT-5 kulturom (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium sp.). Praćena je promjena kiselosti tijekom fermentacije i promjena broja živih bakterijskih stanica tijekom čuvanja uzorka u trajanju 28 dana pri temperaturi 4°C. Tijekom 28 dana čuvanja uzoraka streptokoki su preživljavali u najvećem broju, bez obzira na temperaturu fermentacije. Broj bifidobakterija je u oba uzorka bio veći od 10 na 6 živih stanica/mL, a bolji rast i preživljavanje su primijećeni kod uzorka fermentiranog pri temperaturi 41°C. Laktobacili su najlošije preživljavali. U uzorcima fermentiranim pri temperaturi 37°C njihov broj je bio veći od 10 na 6 živih stanica/mL do 21 dana čuvanja, za razliku od uzoraka fermentiranih pri temperaturi 41°C gdje je 21 dan preživljavanja broj laktobacila iznosio svega 10 na 4 živih stanica/mL.

Bifidobacterium sp.; Lactobacillus acidophilus; preživljavanje; sojino mlijeko; Streptococcus thermophilus

nije evidentirano

engleski

The survival of bacterial strains ABT-5 culture during the storage of fermented soymilk

nije evidentirano

Bifidobacterium sp.; Lactobacillus acidophilus; soymilk; Streptococcus thermophilus; survival

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

05.03.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija