Utjecaj tretiranja ultrazvukom na emulgirajuća svojstva suspenzija proteina sirutke (CROSBI ID 349204)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sokolić, Irma
Herceg, Zoran
hrvatski
Utjecaj tretiranja ultrazvukom na emulgirajuća svojstva suspenzija proteina sirutke
Svrha ovog istraživanja je ispitati utjecaj ultrazvuka na emulgirajuća svojstva proteina sirutke. Utjecaj ultrazvuka na fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva praćen je mjerenjem temperature, pH te određivanjem mutnoće, indeksa aktivnosti emulzije i indeksa stabilnosti emulzije. U ovom su radu korišteni ultrazvuk niskog intenziteta (<1 W• cm-2) te ultrazvuk visokog intenziteta (43-48 W• cm-2). 10%-tne modelne suspenzije izolata, koncentrata te hidrolizata proteina sirutke kao i alfa-laktalbumina tretirane su ultrazvučnom sondom (20 kHz, 15 i 30 min) te ultrazvučnom kupelji (40 kHz te 500 kHz, 15 i 30 min). Vrijednosti temperature su se povećale kod svih tretiranja modelnih suspenzija, a najviše kod tretiranja ultrazvučnom sondom frekvencije 20 kHz. pH vrijednosti se nisu znatno promijenile. Indeks aktivnosti emulzije povećao se za sve uzorke koncentrata proteina sirutke. Kod hidrolizata i alfa-laktalbumina taj je indeks porastao prilikom ultrazvučnog tretiranja frekvencije 20 kHz/15 i 30 min te 40 kHz/15 min. Indeks stabilnosti emulzije značajno se povećao za sve uzorke proteina sirutke. Nije primijećeno nikakvo poboljšanje emulgirajućih svojstava za modelne suspenzije proteina pri ultrazvučnom tretiranju frekvencije 500 kHz.
fizikalno-kemijska svojstva; funkcionalna svojstva; proteini sirutke; ultrazvuk niskog intenziteta; ultrazvuk visokog intenziteta
101/07
engleski
Effect of the ultrasound treatment on emulsifying properties of whey protein suspensions
nije evidentirano
functional properties; high-intensity ultrasound; low-intensity ultrasound; physicochemical properties; whey proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
10.10.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb