Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka glukoze na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom jogurtnom kulturom uz bifidobakterije (CROSBI ID 349205)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovačić, Arijana Utjecaj dodatka glukoze na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom jogurtnom kulturom uz bifidobakterije / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Kovačić, Arijana

Božanić, Rajka

hrvatski

Utjecaj dodatka glukoze na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom jogurtnom kulturom uz bifidobakterije

Sojino mlijeko fermentirano je mješovitom jogurtnom kulturom uz bifidobakterije (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus uz Bifidobacterium lactis Bb12). Fermentacija je provedena pri 42°C s (2% i 5%) i bez dodatka glukoze. Praćena je promjena kiselosti i promjena broja živih bakterijskih stanica tijekom fermentacije i čuvanja uzorka u hladnjaku pri temperaturi od 4 do 7°C tijekom 28 dana. Dodatak 2 ili 5% glukoze skratio je vrijeme fermentacije za oko 15 minuta, u odnosu na kontrolni uzorak (4 sata i 10 minuta), ali nije značajno utjecao na broj živih stanica pojedinih bakterijskih sojeva u fermentiranom sojinom mlijeku. Tijekom fermentacije najbolje su rasli streptokoki (oko 10 na 8 st/mL), a najslabije laktobacili (oko 10 na 6-10 na 7 st/mL). Dodatak glukoze nije utjecao na izgled i konzistenciju fermentiranog sojinog mlijeka. Tijekom 28 dana čuvanja proizvod je bio stabilan.

Bifidobacterium lactis Bb12; fermentacija; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; sojino mlijeko; Streptococcus thermophilus

nije evidentirano

engleski

Influence of glucose addition on the fermentation of soymilk with mixed yoghurt culture along with bifidobacteria

nije evidentirano

Bifidobacterium lactis Bb12; fermentation; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; soymilk; Streptococcus thermophilus

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

09.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija