Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 (CROSBI ID 349208)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Novaković, Stanislava
Božanić, Rajka
hrvatski
Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12
Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj dodatka probiotičkog supstrata laktuloze na rast probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12) u rekonstituiranoj slatkoj sirutki. Fermentacija je provedena pri temperaturi 37C, sa dodatkom (0, 5% i 1%) i bez dodatka laktuloze. TIjekom fermentacije praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Fermentacija sirutke sa Bifidobacterium lactis Bb12 bila je oko 1, 7 sati kraća (oko 11 sati) u odnosu na fermentaciju s Lactobacillus acidophilus La5 ( oko 13 sati). Dodatak laktuloze u sirutku produljio je trajanje fermentacije kod oba bakterijska soja, a nije utjecao na porast broja bakterija na kraju fermentacije. Porast broja živih bakterijskih stanica soja Lactobacillus acidophilus La5 u sirutki tijekom fermentacije bio je bolji (razlika log CFU/mL=1, 25) u odnosu na Bifidobacterium lactis Bb12 (razlika log CFU/mL=0, 27), bez obzira na dodatak laktuloze.
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentacija; Lactobacillus acidophilus La-5; laktuloza; sirutka
nije evidentirano
engleski
Influence of lactulose on the fermentation of whey with bacterial cultureas Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12
nije evidentirano
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactulose; whey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
07.03.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb