Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 (CROSBI ID 349208)

Ocjenski rad | diplomski rad

Novaković, Stanislava Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Novaković, Stanislava

Božanić, Rajka

hrvatski

Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12

Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj dodatka probiotičkog supstrata laktuloze na rast probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12) u rekonstituiranoj slatkoj sirutki. Fermentacija je provedena pri temperaturi 37C, sa dodatkom (0, 5% i 1%) i bez dodatka laktuloze. TIjekom fermentacije praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Fermentacija sirutke sa Bifidobacterium lactis Bb12 bila je oko 1, 7 sati kraća (oko 11 sati) u odnosu na fermentaciju s Lactobacillus acidophilus La5 ( oko 13 sati). Dodatak laktuloze u sirutku produljio je trajanje fermentacije kod oba bakterijska soja, a nije utjecao na porast broja bakterija na kraju fermentacije. Porast broja živih bakterijskih stanica soja Lactobacillus acidophilus La5 u sirutki tijekom fermentacije bio je bolji (razlika log CFU/mL=1, 25) u odnosu na Bifidobacterium lactis Bb12 (razlika log CFU/mL=0, 27), bez obzira na dodatak laktuloze.

Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentacija; Lactobacillus acidophilus La-5; laktuloza; sirutka

nije evidentirano

engleski

Influence of lactulose on the fermentation of whey with bacterial cultureas Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12

nije evidentirano

Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactulose; whey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

07.03.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija