Utjecaj primjene ultrazvuka na fizikalna i funkcionalna svojstva proteina sirutke (CROSBI ID 349211)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maričak, Tena
Herceg, Zoran
hrvatski
Utjecaj primjene ultrazvuka na fizikalna i funkcionalna svojstva proteina sirutke
Cilj ovog rada je uočiti utjecaj ultrazvuka na proteine sirutke kako bi se poboljšala njihova funkcionalna svojstva. Utjecaj ultrazvuka na fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva proučavao se preko mjerenja temperature, pH, svojstva pjenjenja i emulgiranja. Upotrijebljen je ultrazvuk niskog intenziteta (500 kHz) i visokog intenziteta (20 kHz sondom i 40 kHz u kupelji). 10 % modelne suspenzije izolata proteina sirutke i koncentrata proteina sirutke tretirani su ultrazvučnom sondom (20 kHz na 15 i 30 minuta) i ultrazvučnom kupelji (40 kHz i 500kHz na 15 i 30 minuta). Vrijednosti temperature povećale su se kod svih tretiranja modelnih suspenzija, a najviše kod tretiranja ultrazvučnom sondom visokog intenziteta (20 kHz). pH vrijednosti nisu se znatno promijenile. Koristeći sondu (20 kHz), ultrazvuk je utjecao na funkcionalna svojstva proteina sirutke, kao što su svojstvo pjenjenja i stvaranja emulzije. Koristeći ultrazvuk frekvencije 40 kHz imao je manji učinak na svojstva proteina, a bolji rezultati postignuti su tretmanom od 15 minuta nego tretmanom od 30 minuta. Tretman ultrazvučnom kupelji sa frekvencijom od 500 kHz nije imao utjecaja na svojstva emulgiranja i pjenjenja u modelu otopine proteina sirutke.
fizikalno-kemijska svojstva; proteini sirutke; ultrazvuk
124/07
engleski
Effect of ultrasaund treatment on physical and functional properties of whey proteins
nije evidentirano
physicochemical properties; ultrasound treatment; whey proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
01.01.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb