Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba (CROSBI ID 138696)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Janušić, Vanja ; Matin, Ana ; Ćurić, Duška Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 6; 309-316

Podaci o odgovornosti

Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Janušić, Vanja ; Matin, Ana ; Ćurić, Duška

hrvatski

Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba

Cilj ovog istraživanja bio je odrediti stupanj želatinizacije škroba kukuruza kao fizikalno-kemijska promjena, uvjetovana termičkim postupkom sušenja zrna. Postupak sušenja provodio se na četiri temperature sušenja zraka i to 70, 90, 110 i 130&ordm ; ; C na uzorcima zrna pet hibrida kukuruza Bc 462, Bc 4982, Bc Jumbo 48, Florencia i Stefania, uzgojenih tijekom tri vegetacijske sezone. Usporedbom srednjih vrijednosti otpuštanja vode iz zrna, kroz tri godine istraživanja, najsporije je otpuštao vodu iz zrna hibrid Stefania, a značajno najbrže hibrid Florencia, kod kojega je utvrđen i najveći udio škroba. Najmanji stupanj želatinizacije škroba utvrđen je kod uzoraka koji su prirodno osušeni, a porastom temperature sušenja povećavao se stupanj želatinizacije škroba. Najveći stupanj želatinizacije škroba utvrđen je kod hibrida Bc 462, a najmanji kod hibrida Bc Jumbo 48. Vegetacijska sezona tijekom uzgoja zrna kukuruza imala je značajan utjecaj na brzinu otpuštanja vode te sadržaj škroba u zrnu istraživanih hibrida kukuruza.

Stupanj želatinizacije; škrob; zrno kukuruza; sušenje

nije evidentirano

engleski

Influence of drying temperature on starch gelatinization in corn kernel

nije evidentirano

Gelatinization; starch; corn kernel; drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (6)

2007.

309-316

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)