Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dodaci u proizvodnji jogurta (CROSBI ID 138713)

Prilog u časopisu | stručni rad

Tudor, Milna ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina Dodaci u proizvodnji jogurta // Mljekarstvo, 58 (2008), 1; 21-32

Podaci o odgovornosti

Tudor, Milna ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina

hrvatski

Dodaci u proizvodnji jogurta

U proizvodnji jogurta, prvenstveno zbog njegovih senzorskih svojstava, koriste se različite vrste dodataka. Dodaci su skupina, aditiva, aditivima sličnih tvari i ostalih neškodljivih tvari. Svaka od tih skupina, kao i tvari unutar iste skupine međusobno se razlikuju prema svojim svojstvima i osobinama. Zbog tih različitih osobina i svojstava pojedinih dodataka, presudno značenje za poboljšanje senzorskih svojstava jogurta osim izbora dodatka, ima i količina u kojoj se koristi. Tako, isti dodatak u optimalnoj količini poboljšava, a u prevelikoj ili premaloj količini umanjuje senzorska svojstva jogurta. U radu su opisane osobine i svojstva najčešće korištenih dodataka u proizvodnji jogurta, obranog mlijeka u prahu, sirutke u prahu, koncentrata proteina sirutke, šećera i umjetnih sladila, voćnih dodataka, stabilizatora, kazeina u prahu, inulina i vitamina. Također, u radu je opisan i utjecaj svakog pojedinog dodatka na senzorska i fizikalna svojstva, viskoznosti i sinereze, ovisno o količini u kojoj se koristi u proizvodnji jogurta.

jogurt ; dodaci ; senzorska i fizikalna svojstva

nije evidentirano

engleski

Additives in yoghurt production

nije evidentirano

yoghurt ; additions ; sensory and physical properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (1)

2008.

21-32

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost