Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija oligosaharida iz soje (CROSBI ID 534945)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra Ekstrakcija oligosaharida iz soje // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 175-176

Podaci o odgovornosti

Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra

hrvatski

Ekstrakcija oligosaharida iz soje

Soja je najlakše dostupan i jeftin izvor dodatnih bjelančevina hrani za ljude, stoku i perad. Hranidbena vrijednost soje međutim je ograničena zbog neprobavljivosti galaktooligosaharida koji uzrokuju nadimanje. S druge strane povećan je interes oligosaharida za primjenu kao nutraceutika. Cilj ovog rada bio je procijeniti metodu ekstrakcije razdvajanja, identifikacije i kvantifikacije topljivih saharida (monosaharida, saharoze, rafinoze i stahioze) u soji. Četiri uzorka soje su samljevena, a zatim ekstrahirana vodom tijekom 10, 20 i 30 minuta pri 25 i 50 C zbog utvrđivanja razlike u količini saharida u odnosu na vrijeme i temperaturu ekstrakcije. Razdvajanje je provedeno na visokorazlučivom tekućinskom kromatografskom sustavu (HPLC) opremljenim izokratnom pumpom, MetaCharb Ca plus kolonom i refraktiv indeks detektorom. Saharidi su identificirani iz vodenog ekstrakta uzorka prema vremenu zadržavanja i kvantificirani postupkom externog standarda prema površini pikova. Rezultati su pokazali da je najučinkovitija ekstrakcija saharida tijekom 20 minuta pri 50 C. Pri ovim uvjetima ekstrakcije količina ukupnih šećera kretala se u rasponu od 7, 858% do 9, 030%, a oligosaharidi su zastupljeni 33, 88% - 49, 24% u odnosu na ukupne šećere u uzorcima soje.

soja; oligosaharidi; ekstrakcija; HPLC razdvajanje

nije evidentirano

engleski

Oligosaccharides Extraction from Soybean

nije evidentirano

soybean; oligosaccharides; extraction; HPLC separation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

175-176.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-66-0

Podaci o skupu

43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

poster

18.02.2008-21.02.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)