Staphylococcus aureus u siru (CROSBI ID 138775)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Samaržija, Dubravka, Damjanović, Sonja, PogačićTomislav
hrvatski
Staphylococcus aureus u siru
Rast bakterije Staphylococcus aureus u siru tijekom proizvodnje i pohrane sira može uzrokovati stvaranje enterotoksina odgovornih za nastanak bolesti ljudi. Međutim zbog specifičnih osobina te bakterije i složenosti sira kao medija za njihov rast, u praksi je često puta vrlo teško procijeniti stvarnu sposobnost preživljavanja tih patogenih bakterija u različitim vrstama sira. Osim toga, podaci iz literature o učestalosti kontaminacije i stupnju enterotoksičnosti sojeva S. aureus se značajno razlikuju. U cilju objektivnije procjene potencijalnog mikrobiološkog rizika za čovjeka zbog moguće prisutnosti bakterije S. aureus u siru, ovaj pregledni članak ukratko opisuje osnovne karakteristike bakterije S. aureus i njihov utjecaj na higijensku ispravnost sira. Također, u radu su prikazani vlastiti rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus bakterija u tradicionalnim (autohtonim ) tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim od sirovog mlijeka.
Staphylococcus aureus; enterotoksini; sir; tradicionalni ovčji sirevi
nije evidentirano
engleski
Staphylococcus aureus in cheese
nije evidentirano
Staphylococcus aureus; enterotoxins; cheese; tradicional sheep cheese.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija