Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Staphylococcus aureus u siru (CROSBI ID 138775)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Samaržija, Dubravka, Damjanović, Sonja, PogačićTomislav Staphylococcus aureus u siru // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 31-48

Podaci o odgovornosti

Samaržija, Dubravka, Damjanović, Sonja, PogačićTomislav

hrvatski

Staphylococcus aureus u siru

Rast bakterije Staphylococcus aureus u siru tijekom proizvodnje i pohrane sira može uzrokovati stvaranje enterotoksina odgovornih za nastanak bolesti ljudi. Međutim zbog specifičnih osobina te bakterije i složenosti sira kao medija za njihov rast, u praksi je često puta vrlo teško procijeniti stvarnu sposobnost preživljavanja tih patogenih bakterija u različitim vrstama sira. Osim toga, podaci iz literature o učestalosti kontaminacije i stupnju enterotoksičnosti sojeva S. aureus se značajno razlikuju. U cilju objektivnije procjene potencijalnog mikrobiološkog rizika za čovjeka zbog moguće prisutnosti bakterije S. aureus u siru, ovaj pregledni članak ukratko opisuje osnovne karakteristike bakterije S. aureus i njihov utjecaj na higijensku ispravnost sira. Također, u radu su prikazani vlastiti rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus bakterija u tradicionalnim (autohtonim ) tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim od sirovog mlijeka.

Staphylococcus aureus; enterotoksini; sir; tradicionalni ovčji sirevi

nije evidentirano

engleski

Staphylococcus aureus in cheese

nije evidentirano

Staphylococcus aureus; enterotoxins; cheese; tradicional sheep cheese.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57 (1)

2007.

31-48

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Indeksiranost