Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Neka gledišta u potrošnji mliječnih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj (CROSBI ID 535136)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tolušić, Maja ; Mijić, Pero ; Tolušić, Zdravko Neka gledišta u potrošnji mliječnih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj / Some Aspects of Consumption of Dairy Products in Eastern Croatia / Milan Pospišl (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 59-60

Podaci o odgovornosti

Tolušić, Maja ; Mijić, Pero ; Tolušić, Zdravko

hrvatski

Neka gledišta u potrošnji mliječnih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj

Mlijeko je proizvod mliječne žlijezde različitih vrsta sisavaca (krava, koza, ovaca), koji je zbog svog sadržaja predodređen za odhranu mladunčadi, ali isto tako služi i za prehranu kako ljudi od onih najmlađih, pa do najstarije dobi. Mlijeko možemo konzumirati sirovo (ako potječe od zdravih životinja), međutim najčešće se koristi termički obrađeno i/ili prerađeno. Najpoznatiji je proizvod po sadržaju minerala kalcija i fosfora, koji se vežu u kompleks i koji kostima daje strukturu. Kalcij iz mlijeka bolje se asimilira u organizmu nego iz drugih namirnica. Dosadašnja istraživanja su pokazala da kalcij štiti stanice debelog crijeva od tvari koje uzrokuju rak, sprječava slabljenje kostiju tijekom menopauze ili kod bolesti kao što je reumatoidni artritis. Istraživanja su provedena putem anketnih listića u četiri županije istočne Hrvatske na ukupno 600 ispitanika. Najveći postotak ispitanika koji konzumira mliječne proizvode bio je u Vukovarsko- srijemskoj županiji (94 %), a najmanji u najmanje u Brodsko-posavskoj (86 %). Svakodnevno mliječne proizvode kupuju čak 59 % ispitanih u Osječko-baranjskoj županiji, dok se u Brodsko-posavskoj županiji najveći dio (14 %) oslanja na vlastitu proizvodnju. Ispitanici u Požeško-slavonskoj županiji (71 %) vode računa o porijeklu i proizvođaču proizvoda. Zbog nižeg standarda i kupovne moći, u Hrvatskoj je različitija struktura potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda u odnosu na razvijene zemlje. Međutim, iz razloga važnosti ovog prehrambenog artikla potrebno je i dalje nastaviti raditi na marketingu i razvijanju tržišta ovog veoma važnog artikla koji je u svakodnevnoj upotrebi u svim populacijama življenja.

potrošnja ; mlijeko ; mliječni proizvodi ; istočna Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Some Aspects of Consumption of Dairy Products in Eastern Croatia

Mlijeko je proizvod mliječne žlijezde različitih vrsta sisavaca (krava, koza, ovaca), koji je zbog svog sadržaja predodređen za odhranu mladunčadi, ali isto tako služi i za prehranu kako ljudi od onih najmlađih, pa do najstarije dobi. Mlijeko možemo konzumirati sirovo (ako potječe od zdravih životinja), međutim najčešće se koristi termički obrađeno i/ili prerađeno. Najpoznatiji je proizvod po sadržaju minerala kalcija i fosfora, koji se vežu u kompleks i koji kostima daje strukturu. Kalcij iz mlijeka bolje se asimilira u organizmu nego iz drugih namirnica. Dosadašnja istraživanja su pokazala da kalcij štiti stanice debelog crijeva od tvari koje uzrokuju rak, sprječava slabljenje kostiju tijekom menopauze ili kod bolesti kao što je reumatoidni artritis. Istraživanja su provedena putem anketnih listića u četiri županije istočne Hrvatske na ukupno 600 ispitanika. Najveći postotak ispitanika koji konzumira mliječne proizvode bio je u Vukovarsko- srijemskoj županiji (94 %), a najmanji u najmanje u Brodsko-posavskoj (86 %). Svakodnevno mliječne proizvode kupuju čak 59 % ispitanih u Osječko-baranjskoj županiji, dok se u Brodsko-posavskoj županiji najveći dio (14 %) oslanja na vlastitu proizvodnju. Ispitanici u Požeško-slavonskoj županiji (71 %) vode računa o porijeklu i proizvođaču proizvoda. Zbog nižeg standarda i kupovne moći, u Hrvatskoj je različitija struktura potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda u odnosu na razvijene zemlje. Međutim, iz razloga važnosti ovog prehrambenog artikla potrebno je i dalje nastaviti raditi na marketingu i razvijanju tržišta ovog veoma važnog artikla koji je u svakodnevnoj upotrebi u svim populacijama življenja.

consumption ; milk ; dairy products ; Eastern Croatia

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

59-60.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Milan Pospišl

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-68-4

Podaci o skupu

43. hrvatskih i 3. međunarodni simpozij agronoma

poster

18.02.2008-21.02.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)