Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke na teksturalna svojstva izravno ekspandiranog kukuruznog ekstrudata (CROSBI ID 139513)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Brnčić, Mladen ; Ježek, Damir ; Rimac Brnčić, Suzana ; Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko Utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke na teksturalna svojstva izravno ekspandiranog kukuruznog ekstrudata // Mljekarstvo, 58 (2008), 2; 131-149

Podaci o odgovornosti

Brnčić, Mladen ; Ježek, Damir ; Rimac Brnčić, Suzana ; Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko

hrvatski

Utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke na teksturalna svojstva izravno ekspandiranog kukuruznog ekstrudata

Tekstura je važno svojstvo ekstrudiranih snack proizvoda, a ovisi o uvjetima procesa ekstruzije kao i dodacima koji se dodaju osnovnoj sirovini – brašnu. Cilj ovoga rada, koristeći dvopužnu ekstruziju, bio je proizvesti direktno ekspandirani ekstrudat sa zadovoljavajućim teksturalnim svojstvima, na bazi mješavine kukuruznog brašna i koncentrata proteina sirutke Pripremljene su tri različite mješavine kukuruznog brašna i koncentrata proteina sirutke. Udio koncentrata proteina sirutke u mješavini iznosio je 7, 5%, 15% te 22, 5%. Mješavine su obrađene u korotirajućem dvopužnom ekstruderu APV Baker, MPF 50.15 pri sljedećim uvjetima: unos vode od 10, 08 L/h, 12, 18 L/h, 14, 28 L/h ; brzina okretanja puža od 300 o/min ; temperature ekspanzije od 120°C ; unos mješavine od 70 kg/h. Određena su teksturalna svojstva koja su pokazatelji kvalitete ekstrudata: indeks snage loma i ekspanzijski omjer . Indeks snage loma je imao najveću vrijednost za uzorak sa 22, 5% koncentrata proteina sirutke i unosom vode od 14, 28 L/h. Uzorak sa 7, 5% koncentrata proteina sirutke i 10, 08 L/h vode imao je najveću vrijednost za ekspanzijski omjer. Dobiveni rezultati potvrdili su kvalitetu svih ispitivanih uzoraka. Rezultati su pokazali da se direktno ekspandirani ekstrudati mogu proizvesti sa koncentratom proteina sirutke do udjela od 22, 5% čime se dobiva proizvod obogaćen esencijalnim aminokiselinama na kojima je kukuruzno brašno deficitarno. Teksturalna svojstva pokazala su valjanost i opravdanost eksperimenta.

koncentrat proteina sirutke ; ekstruzija ; tekstura

nije evidentirano

engleski

Influence of whey protein concentrate addition on textural properties of corn flour extrudates

nije evidentirano

whey protein concentrate ; extrusion ; texture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (2)

2008.

131-149

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice
Indeksiranost