Ispitivanje Utjecaja Sastava Sirovine i Procesnih Parametara Procesa Hidrodesulfurizacije na Svojstva Dizelskog Goriva (CROSBI ID 139837)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Radošević, Marko ; Fabulić Ruszkowski, Maja ; Đukić, Milorad ; Čulig, Zdenko ; Relić, Đuro ; Podolski, Štefica ; Srića, Vlasta ; Rukavina, Vinko ; Telen, Sanda ; Tomić, Tatjana ; Bičanić, Ljerka ; Stančić, Milena
hrvatski
Ispitivanje Utjecaja Sastava Sirovine i Procesnih Parametara Procesa Hidrodesulfurizacije na Svojstva Dizelskog Goriva
Ispitan je utjecaj sastava smjesa potencijalnih sirovina za hidro-desulfurizaciju na glavne značajke dizelske frakcije: cetanski broj, sadržaj sumpora, količinu policikličkih aromata (PAH) i točku paljenja. Smjese za hidrodesulfurizaciju priređene su iz realnih rafinerijskih tokova, a dizelska frakcija frakcioniranjem produkta hidrodesulfurizacije na benzinsku i dizelsku frakciju. Pripremljene smjese mogle bi se koristiti kao ulazne sirovine u rekonstruiranim procesnim jedinicama za hidrodesulfurizaciju plinskih ulja i koksnog benzina u sekcijama 300 i 500 RN Sisak. Za dvije smjese plinskog ulja i ekstrakta sulfex određena je ovisnost efikasnosti uklanjanja sumpora o procesnim parametrima, temperaturi, prostornoj brzini. Dobivenim produktima hidrodesulfurizacije i odvojenoj dizelskoj frakciji određene su temeljne fizikalno-kemijske karakteristike.
665.658.62 hidrodesulfurizacija plinskog ulja; 66-977 procesi po visini temperature; 66-946.3 proces po prostornoj brzini tokova; 665.64.033 kemijski sastav međuprodukata prerade nafte; .002.3 gledište sastava sirovine; .002.64 gledište svojstava pro
nije evidentirano
engleski
Testing The Impact of Feedstock Composition and Process Parameters of Hydrodesulphurization on Diesel Fuel Properties
nije evidentirano
gasoil hydrodesulfurization; processes according height of temperature; process according space velocity; chemical constituents of petroleum processing intermediate; raw material constituents viewpoint; product properties viewpoint
nije evidentirano