Kemijske karakteristike sortimenta trešanja s otoka Cresa (CROSBI ID 140306)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Družić, Jasmina ; Čmelik, Zlatko ; Knežević, Ana ; Vokurka, Aleš ; Pliestić, Stjepan
hrvatski
Kemijske karakteristike sortimenta trešanja s otoka Cresa
Istraživanje je provedeno na sortama trešanja Stella, Creska, Van i Bing uzgojenim na lokalitetu otoka Cresa. Analizirana je kvaliteta plodova preko slijedećih parametara suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u navedenim kemijskim parametrima između istraživanih sorata. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta, sorta Stella imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 15, 1 mg/100g dok su sorte Creska i Van imale najveću količinu suhe tvari koja je iznosila 16, 49 do 16, 6% i topljive suhe tvari koja je iznosila 16, 0 do 16, 4 °Brix-a. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama. Možemo zaključiti da u uzgojnim i klimatskim uvjetima otoka Cresa navedene sorte imaju dobru kvalitetu plodova.
Prunus avium L.; sorte Stella; Creska; Van i Bing; kemijska analiza.
nije evidentirano
engleski
Chemical characteristics of the species of sweet cheery (Prunus avium L.) from the island Cres
nije evidentirano
Prunus avium L.; species/sorts Stella; Creska; Van and Bing; chemical analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
13 (3)
2007.
173-180
objavljeno
1330-6626