Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijske karakteristike sortimenta trešanja s otoka Cresa (CROSBI ID 140306)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Družić, Jasmina ; Čmelik, Zlatko ; Knežević, Ana ; Vokurka, Aleš ; Pliestić, Stjepan Kemijske karakteristike sortimenta trešanja s otoka Cresa // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 13 (2007), 3; 173-180

Podaci o odgovornosti

Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Družić, Jasmina ; Čmelik, Zlatko ; Knežević, Ana ; Vokurka, Aleš ; Pliestić, Stjepan

hrvatski

Kemijske karakteristike sortimenta trešanja s otoka Cresa

Istraživanje je provedeno na sortama trešanja Stella, Creska, Van i Bing uzgojenim na lokalitetu otoka Cresa. Analizirana je kvaliteta plodova preko slijedećih parametara suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u navedenim kemijskim parametrima između istraživanih sorata. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta, sorta Stella imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 15, 1 mg/100g dok su sorte Creska i Van imale najveću količinu suhe tvari koja je iznosila 16, 49 do 16, 6% i topljive suhe tvari koja je iznosila 16, 0 do 16, 4 °Brix-a. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama. Možemo zaključiti da u uzgojnim i klimatskim uvjetima otoka Cresa navedene sorte imaju dobru kvalitetu plodova.

Prunus avium L.; sorte Stella; Creska; Van i Bing; kemijska analiza.

nije evidentirano

engleski

Chemical characteristics of the species of sweet cheery (Prunus avium L.) from the island Cres

nije evidentirano

Prunus avium L.; species/sorts Stella; Creska; Van and Bing; chemical analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (3)

2007.

173-180

objavljeno

1330-6626

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)