Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa (CROSBI ID 349893)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Knežević, Ana
Voća, Sandra
hrvatski
Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa
Istraživanje je provedeno na sortama trešanja Stella, Creska, Van i Bing uzgojenim na lokalitetu otoka Cresa. Analizirana je kvaliteta plodova preko slijedećih parametara (suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u navedenim kemijskim parametrima između istraživanih sorata. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sorimenta, npr. sorta Stella imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 15, 1 mg/100g dok su sorte Creska i Van imale najveću količinu suhe tvari koja je iznosila 16, 49 do 16, 6% i topljive suhe tvari koja je iznosila 16, 0 do 16, 4 °Brix-a. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama. Možemo zaključiti da u uzgojnim i klimatskim uvjetima otoka Cresa navedene sorte imaju dobru kvalitetu plodova.
Prunus avium L.; sorte Stella; Creska; Van i Bing; kemijska analiza
nije evidentirano
engleski
Chemical characteristics of the species of sweet cheerys (Prunus avium L.) from the island Cres
nije evidentirano
Prunus avium L.; species/sorts Stella; Creska; Van and Bing; chemical analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
07.12.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb