Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Trace elemental characterization of pumpkin seed oil (CROSBI ID 537291)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Juranović Cindrić, ; Iva Zeiner, Michaela ; Steffan Ilse. Trace elemental characterization of pumpkin seed oil // Knjiga sažetaka / Đurđa Vasić-Rački (ur.). Zagreb: Zagreb : HKDI/Kemija u industriji, 2007. str. 175-x

Podaci o odgovornosti

Juranović Cindrić, ; Iva Zeiner, Michaela ; Steffan Ilse.

engleski

Trace elemental characterization of pumpkin seed oil

Određivanje sastava jestivih ulja važno je ne samo zbog nutricionističkog aspekta več i za kontrolu proizvodnje hrane. Za unapređenje tehnologije proizvodnje hrane važnu ulogu ima otkrivanje mogučeg razrijeđivanja skupog ulja jeftinijim. Najčešći primjer je razrijeđivanje skupog bućinog ulja jeftinijim suncokretovim uljem. Kao jedan od glavnih kriterija za veliki broj namirnica koje uključuju jestiva ulja je njihova autentičnost. Za otkrivanje razrijeđivanja jestivih ulja njačešće se koriste metode koje se temelje na određivanju omjera između točno određenih sastojaka koji su za pojedino jestivo ulje konstantni. Bućino ulje je štajerski (Austria) kulinarski specijalitet i pripravlja se prešanjem najčešće prženih bućinih sjemenki. U Hrvatskoj se na sličan način bućino ulje uglavnom proizvodi u njezinom sjeverozapadnom dijelu. Po svojim karakteristikama, bučino ulje je vrlo viskozno, obično tamnozelene do tamnosmeđe boje. Tamnosmeđe bučino ulje gorkog je okusa. Opčenito, bučino ulje ima pikantan, orašast okus i zbog velike količine nezasičenih masnih kiselina smatra se vrlo zdravim. Postoji nekoliko različitih vrsta buča iz kojih se proizvodi bučino ulje, a u Austiji se najčešće koristi tzv. "štajerska buća" (lat. Cucurbita pepo, podvrsta styriaca ili oleifera). Za pripremu uzorka prije mjerenja s ICP-OES i GFAAS korišten je uređaj za mikrovalno razaranje. Osjetljivost ICP-OES tehnike dovoljna je za određivanje Ca, Fe, Mg, Na i Zn te s GFAAS: Al, Cu, Co, Cr, K, Ni, Mn i Pb. Pokazalo se da se izmjerene količine elemenata u tragovima u bućinom ulju značajno razlikuju od prethodno objavljenih rezultata određivanja elemenata u ostalim jestivim uljima. Stoga je određivanje elemenata u tragovima prisutnih u bučinom ulju, temelj za daljnja proučavanja razrijeđivanja i geografsku karakterizaciju bučinog i ostalih jestivih ulja.

ICP-AES; pumpkin seed oil; trace elements

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

175-x.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Đurđa Vasić-Rački

Zagreb: Zagreb : HKDI/Kemija u industriji

978-953-6894-29-1

Podaci o skupu

XX. Jubilarni skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

28.02.2007-01.03.2007

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija