Trace elemental characterization of pumpkin seed oil (CROSBI ID 537291)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Juranović Cindrić, ; Iva Zeiner, Michaela ; Steffan Ilse.
engleski
Trace elemental characterization of pumpkin seed oil
Određivanje sastava jestivih ulja važno je ne samo zbog nutricionističkog aspekta več i za kontrolu proizvodnje hrane. Za unapređenje tehnologije proizvodnje hrane važnu ulogu ima otkrivanje mogučeg razrijeđivanja skupog ulja jeftinijim. Najčešći primjer je razrijeđivanje skupog bućinog ulja jeftinijim suncokretovim uljem. Kao jedan od glavnih kriterija za veliki broj namirnica koje uključuju jestiva ulja je njihova autentičnost. Za otkrivanje razrijeđivanja jestivih ulja njačešće se koriste metode koje se temelje na određivanju omjera između točno određenih sastojaka koji su za pojedino jestivo ulje konstantni. Bućino ulje je štajerski (Austria) kulinarski specijalitet i pripravlja se prešanjem najčešće prženih bućinih sjemenki. U Hrvatskoj se na sličan način bućino ulje uglavnom proizvodi u njezinom sjeverozapadnom dijelu. Po svojim karakteristikama, bučino ulje je vrlo viskozno, obično tamnozelene do tamnosmeđe boje. Tamnosmeđe bučino ulje gorkog je okusa. Opčenito, bučino ulje ima pikantan, orašast okus i zbog velike količine nezasičenih masnih kiselina smatra se vrlo zdravim. Postoji nekoliko različitih vrsta buča iz kojih se proizvodi bučino ulje, a u Austiji se najčešće koristi tzv. "štajerska buća" (lat. Cucurbita pepo, podvrsta styriaca ili oleifera). Za pripremu uzorka prije mjerenja s ICP-OES i GFAAS korišten je uređaj za mikrovalno razaranje. Osjetljivost ICP-OES tehnike dovoljna je za određivanje Ca, Fe, Mg, Na i Zn te s GFAAS: Al, Cu, Co, Cr, K, Ni, Mn i Pb. Pokazalo se da se izmjerene količine elemenata u tragovima u bućinom ulju značajno razlikuju od prethodno objavljenih rezultata određivanja elemenata u ostalim jestivim uljima. Stoga je određivanje elemenata u tragovima prisutnih u bučinom ulju, temelj za daljnja proučavanja razrijeđivanja i geografsku karakterizaciju bučinog i ostalih jestivih ulja.
ICP-AES; pumpkin seed oil; trace elements
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
175-x.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
XX. Jubilarni skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
28.02.2007-01.03.2007
Zagreb, Hrvatska