Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna vrijednost crvenog i narančastog batata (CROSBI ID 537350)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Novak, Bruno ; Žutić, Ivanka Nutritivna vrijednost crvenog i narančastog batata // Zbornik radova 43.hrvatski i 3.međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Hlad, Pluska, 2008. str. 485-488

Podaci o odgovornosti

Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Novak, Bruno ; Žutić, Ivanka

hrvatski

Nutritivna vrijednost crvenog i narančastog batata

Kvaliteta slatkog krumpira ili batata (Ipomea batatas L.) korjenova crvene i narančaste boje analizirana je s proizvodnog područja Zagreba. U prehrani se koristi zadebljalo sekundarno korijenje mase veće od 150 grama i mlado lišće. Analiziran je osnovni kemijski sastav svježeg i termički obrađenog korijena (kuhan cijeli i rezan na kockice, pečen cijeli). Ovisno o načinu termičke obrade, dobiveno je: suha tvar od 20, 05 do 34, 26 %, topljiva suha tvar od 5, 73 do 17, 33 %, ukupna kiselost od 0, 05 do 0, 13 %, pH-vrijednost od 6, 02 do 6, 38, C-vitamin od 7, 62 do 17, 52 mg/100 g uzorka, maltoza od 0, 16 do 10, 99 %, saharoza od 1, 17 do 4, 44 %, glukoza od 0, 76 do 1, 99 %, škrob od 9, 89 do 17, 03 % i β -karoten od 7, 26 do 15, 72 mg/100 g. Statističkom obradom rezultata utvrđene su signifikantne razlike između kultivara i načina obrade.

batat; kemijski sastav; kuhanje; pečenje

nije evidentirano

engleski

Nutritional Value of Red and Orange Sweet Potato

nije evidentirano

sweet potato; chemical composition; boiling; baking

nije evidentirano

Podaci o prilogu

485-488.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 43.hrvatski i 3.međunarodni simpozij agronoma

Pospišil, Milan

Zagreb: Hlad, Pluska

9789536135677

Podaci o skupu

43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

poster

18.02.2008-21.02.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)