Nutritivna vrijednost crvenog i narančastog batata (CROSBI ID 537350)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Novak, Bruno ; Žutić, Ivanka
hrvatski
Nutritivna vrijednost crvenog i narančastog batata
Kvaliteta slatkog krumpira ili batata (Ipomea batatas L.) korjenova crvene i narančaste boje analizirana je s proizvodnog područja Zagreba. U prehrani se koristi zadebljalo sekundarno korijenje mase veće od 150 grama i mlado lišće. Analiziran je osnovni kemijski sastav svježeg i termički obrađenog korijena (kuhan cijeli i rezan na kockice, pečen cijeli). Ovisno o načinu termičke obrade, dobiveno je: suha tvar od 20, 05 do 34, 26 %, topljiva suha tvar od 5, 73 do 17, 33 %, ukupna kiselost od 0, 05 do 0, 13 %, pH-vrijednost od 6, 02 do 6, 38, C-vitamin od 7, 62 do 17, 52 mg/100 g uzorka, maltoza od 0, 16 do 10, 99 %, saharoza od 1, 17 do 4, 44 %, glukoza od 0, 76 do 1, 99 %, škrob od 9, 89 do 17, 03 % i β -karoten od 7, 26 do 15, 72 mg/100 g. Statističkom obradom rezultata utvrđene su signifikantne razlike između kultivara i načina obrade.
batat; kemijski sastav; kuhanje; pečenje
nije evidentirano
engleski
Nutritional Value of Red and Orange Sweet Potato
nije evidentirano
sweet potato; chemical composition; boiling; baking
nije evidentirano
Podaci o prilogu
485-488.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 43.hrvatski i 3.međunarodni simpozij agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Hlad, Pluska
9789536135677
Podaci o skupu
43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
poster
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska