Proizvodnja octa od sorti jabuka Elstar, Gala i Gloster (CROSBI ID 350050)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Breljak, Martina
Dobričević, Nadica
hrvatski
Proizvodnja octa od sorti jabuka Elstar, Gala i Gloster
Domaća proizvodnja jabučnog octa uvelike je našla mjesto u poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj, a naša su istraživanja bila usmjerena na Zagrebačku županiju. Radilo se na ispitivanju kvalitete triju octova, od sorti Elstar, gloster i Gala u trajanju od veljače 2004. do veljače 2005. godine. Praćen je postupak vrenja te su provođena mjerenja ukupnih kiselina i pH pomoću pH-metra. Možemo zaklučiti da je ocat sorte Gala jedini postigao 4% kiseline, dok su octovi sorti Elstar i Gloster ispod tog zahtjeva. Valjalo bi dakle miješati više sorti radi postizanja tržišne jačine octa. Županija potiče razvoj prepoznatljivih robni marki, među kojima je i ocat čije su sirovine istraživane. Ocat je poljoprivredno-prehrambeni proizvod, najbolja sirovina za voćni ocat je jabuka i to ona sa više suhe tvari te šećera. Senzorička svojstva također potječu od sirovine, pa tako i kvaliteta octa.
jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija
nije evidentirano
engleski
Vinegar production from Elstar, Gala and Gloster varieties of apple
nije evidentirano
apple; apple cider; apple vinegar; fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
28.10.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb