Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared (CROSBI ID 350057)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mikulčić, Ivana Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared / Dobričević, Nadica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Mikulčić, Ivana

Dobričević, Nadica

hrvatski

Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared

Republika Hrvatska trebala bi se okrenuti proizvodnji voća za preradu. Jabuka je vodeća voćarska kultura i njezine su prerađevine jednako važne. Jabučni ocat je visokovrijedna namirnica nedovoljno zastupljena u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Istraživana je kvaliteta domaćeg octa od sorti Zlatni delišes, Jonagold i Idared uzgojenih na području Zagrebačke županije u 2003. godini. Kemijskom analizom utvrđene su koncentracije ukupnih kiselina izraženih u jabučnoj kiselosti, pH vrijednost ili realni aciditet te koncentracije ukupnih alkohola u jabučnom vinu odnosno jabučnom octu. Analize su izvršene u razdoblju od veljače 2004. do veljače 2005. godine. Prema rezultatima jedino se ocat od sorte Jonagold sa prosječno 4% octene kiseline približava zahtjevima Pravilnika o vinskom i voćnom octu. Za proizvodnju jabučnog octa od svih ovih sorti potrebno je koristiti njihove plodove u određenom omjeru sa drugim sortama. Pri tome sorta Jonagold može sudjelovati sa većim udjelom, a sorte Zlatni Delišes i Idared nešto manje.

jabuka; jabučni sok; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija

nije evidentirano

engleski

The Quality of Apple Vinegar made of Apple Sorts Golden Delicious, Jonagold and Idared

nije evidentirano

apple; apple juice; apple cider; apple vinegar; fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

11.01.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)