Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared (CROSBI ID 350057)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mikulčić, Ivana
Dobričević, Nadica
hrvatski
Kvaliteta jabučnog octa od sorti Zlatni Delišes, Jonagold i Idared
Republika Hrvatska trebala bi se okrenuti proizvodnji voća za preradu. Jabuka je vodeća voćarska kultura i njezine su prerađevine jednako važne. Jabučni ocat je visokovrijedna namirnica nedovoljno zastupljena u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Istraživana je kvaliteta domaćeg octa od sorti Zlatni delišes, Jonagold i Idared uzgojenih na području Zagrebačke županije u 2003. godini. Kemijskom analizom utvrđene su koncentracije ukupnih kiselina izraženih u jabučnoj kiselosti, pH vrijednost ili realni aciditet te koncentracije ukupnih alkohola u jabučnom vinu odnosno jabučnom octu. Analize su izvršene u razdoblju od veljače 2004. do veljače 2005. godine. Prema rezultatima jedino se ocat od sorte Jonagold sa prosječno 4% octene kiseline približava zahtjevima Pravilnika o vinskom i voćnom octu. Za proizvodnju jabučnog octa od svih ovih sorti potrebno je koristiti njihove plodove u određenom omjeru sa drugim sortama. Pri tome sorta Jonagold može sudjelovati sa većim udjelom, a sorte Zlatni Delišes i Idared nešto manje.
jabuka; jabučni sok; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija
nije evidentirano
engleski
The Quality of Apple Vinegar made of Apple Sorts Golden Delicious, Jonagold and Idared
nije evidentirano
apple; apple juice; apple cider; apple vinegar; fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
11.01.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb