Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Percepcija rizika u proizvodnji šećerne repe (CROSBI ID 537529)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Tot, Ivan ; Par, Vjekoslav ; Grgić, Ivo Percepcija rizika u proizvodnji šećerne repe // Zbornik radova. 2008

Podaci o odgovornosti

Tot, Ivan ; Par, Vjekoslav ; Grgić, Ivo

hrvatski

Percepcija rizika u proizvodnji šećerne repe

Proizvodnja šećerne repe visoko je rizična djelatnost. Poljoprivrednici su svakodnevno suočeni sa stalno promjenjivim cijenama inputa, prinosima i drugim događajima koji mogu utjecati na povrat uloženih sredstava kao i na ukupno stanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Veliki je broj vanjskih čimbenika u proizvodnji šećerne repe na koje poljoprivrednici ne mogu utjecati, dok je manji broj unutarnjih čimbenika na koje mogu i moraju djelovati. Količina znanja i informacija kojima proizvođači raspolažu ključna je za njihov uspjeh. U radu se istražuje percepcija rizika1 kod proizvođača šećerne. Proizvodnja šećerne repe spada u intenzivnu biljnu proizvodnju sa značajnom primjenom novih tehnologija i često je smještena u određenim proizvodnim područjima s dugom tradicijom proizvodnje. U istraživanju korištena je metoda ankete na uzorku od 80 kooperanata- proizvođača šećerne repe Tvornice šećera VIRO d.d. Virovitica. Pri istraživanju stavova ispitanika o riziku, korištena je Likertova skala, koja se sastojala od 5 stupnjeva. Procjena na terenu tražila je od ispitanika da rangiraju najčešće izvore rizika i strategije za upravljanje rizikom. Ispitanik je na skali Likertovog tipa mogao je procjenjivati učestalost, kvalitetu i važnost. pomoću statističkog paketa SPSS, a metode deskriptivne statistike: srednja vrijednost, itd. U istraživanju korištene su metode deskriptivne statistike: srednja vrijednost i frekvencija. Rezultati pokazuju da su ispitanici kao najčešći izvori rizika navode klimatske prilike (suša, tuča, mraz, poplave itd.), a zatim ekonomske promjene kao što su promjena cijena poljoprivrednih inputa (repromaterijala), promjena cijena biljnih proizvoda te pojava bolesti i štetnika. Kao najvažnije strategije za upravljanje rizikom ispitanici navode prostorni i vremenski razmještaj proizvodnje (proizvodnja na različitim lokacijama, različiti datumi sjetve, sadnje i sl.), pridržavanje tehnologije i agrotehničkih rokova, korištenje konzultantskih usluga.

Šećerna repa; percepcija rizika; obiteljska poljoprivredna gospodarstva

nije evidentirano

engleski

Risk Perception in Sugar Beet Production

nije evidentirano

sugar beet; risk perception; family farm

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova

Podaci o skupu

43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

predavanje

18.02.2008-21.02.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija